Какво ще се случи, ако се забрани вносът на отпадъци у нас?

13163
Какво ще се случи, ако се забрани вносът на отпадъци у нас?
Снимка: iStock/Guliver

"Обявяването на мораториум върху вноса на отпадъци е заплаха за нашия сектор. Близо 5000 души са пряко ангажирани с дейността ни и те ще пострадат от решението".

Това отбелязват в позиция, изпратена до Actualno.com, от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба. Оттам посочват, че няколкостотин фирми биха фалирали в рамките на 2-3 седмици, поради липса на суровина за производството им, ако забраната влезе в сила.

Зам.-министър пуснал тонове италиански боклук у нас

Зам.-министър на околната среда и водите е разписал съгласие за трансграничен превоз на 25 000 тона отпадъци от Италия у нас. Това съоб...

Припомняме, че на вчерашното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов поиска да бъде наложен временен мораториум върху вноса на боклук в страната. "До другата сряда още две задачи давам. Първата - внос и износ на боклук, има брюкселски директиви, да се види какъв мораториум можем да сложим временно, за да сме сигурни, че това, което е писано в документите, влиза у нас", разпореди министър-председателят на ресорните министри - регионалния Петя Аврамова, енергийния Теменужка Петкова и на околната среда и водите Емил Димитров - Ревизоро. Втората задача, която Борисов даде, бе да се спрат всички ВЕЦ-ове, които ползват питейна вода.

"Ние подкрепяме усилията на г-н Борисов да реши въпроса с проблемния внос. Смятаме обаче, че преди вземането на подобно решение, трябва да се направи оценка на риска от въвеждането му. Сред отпадъците, които се внасят в България, има такива, които не са токсични и голяма част от тях се използват за повторна употреба, а не просто за рециклиране или енергийно оползотворяване", казват още от Асоциацията в своята позиция. Оттам допълват, че секторът е специфичен и от гледна точка на целите за кръгова икономика, както и важен за успеха на България. "От гледна точка на европейската йерархия на отпадъците, повторната употреба е най-добрият начин за използването им, а над 70% от текстилния отпадък, който сортираме, е пригоден за повторна употреба", уточняват експертите от Асоциацията с председател Севдалин Спасов.

Оттам подчертават, че на годишна база внасят и обработват близо 35 000 тона или 2000 контейнера дрехи втора употреба и текстилни отпадъци. Това е около 10% от общото количество рециклируеми суровини, които се внасят в България, вкл. пластмаса, хартия, картон и метали, като над 60% от тях се изнасят отново от страната, годни за повторна употреба. Припомняме, че в България имаме над 200 пункта за събиране, като за 2019 г. са събрани над 1600 тона текстилни отпадъци. 

По темата за отпадъците вижте и тези материали.

Прокуратурата в Ямбол проверява сметище с опасни отпадъци

Районна прокуратура – Ямбол се самосезира по излъчен телевизионен репортаж, който касае твърдения за наличие на опасни отпадъци в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика