Кандидат-депутат от Реформаторския блок внася жалба срещу надзора върху КТБ

28269
Кандидат-депутат от Реформаторския блок внася жалба срещу надзора върху КТБ
Снимка: БГНЕС

На 30 септември изтича срокът за обжалване на решението на БНБ от 16-ти септември тази година, с което се удължава специалният надзор на КТБ. Затова точно днес председателят на Християндемократическата партия Ирина Абаджиева-Репуц, която е един от кандидат-депутатите на Реформаторския блок (водач на листата в Кюстендил), ще внесе жалба пред Върховния административен съд (ВАС) за отняма на решението на БНБ.

Решението на БНБ да държи КТБ затворена е в противоречие с европейското законодателство и в частност с Европейската директива за схемите за гарантиране на влоговете (Директива 2014/49/EC). Неспазването на върховенството на Европейското право ще доведе от една страна до санкции за България, а от друга до пряка възможност засегнатите вложители да предевят искове за нанесени щети от Република България. С това негативно развитие на ситуацията БНБ е била запозната още на 1-ви август 2014 г. с официално писмо от Джонатан Фоул, директор на дирекция „вътрешен пазар и услуги“ към Европейската комисия, обясни Репуц.

Мирослав Каракашев за Actualno.com: По-богатите трябва да допринасят с повече

По-заможните да допринасят повече за държавата и обществото чрез въвеждане на прогресивна данъчна система с елемент на семейно подоходн...

Същевременно удължаването на срока за особен надзор обслужва съмнителни интереси, тъй като дава възможност за "прикриване на следите" от страна на кухите фирми, кредитополучатели на банката. В резултат на това с всеки изминал ден шансовете КТБ да бъде оздравена намаляват, а при един фалит на КТБ преките и косвени разходи за държавата, т.е. за данъкоплатците ще бъдат астрономически, каза Репуц.

Жалбата ще бъде напълно достъпна на сайта на ХДП и всеки потърпевш вложител ще може да се присъедини към нея или да я внесе самостоятелно в съда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com