Капон: В гьола на "Белене" пониква нова корупционна схема

3405
Капон: В гьола на "Белене" пониква нова корупционна схема
Снимка: БГНЕС

Стар гьол, стари технологии, стари интереси и нови рушвети, смята Мария Капон, представляващ Инициативен комитет „БеляНЕ“, който ще се включи в протеста на 22 май пред МС.

Инициативен комитет „БеляНЕ“ остро протестира срещу намерението на българското правителство да внесе в парламента предложение за отмяна на решение взето от българското Народно събрание през месец март 2012 г. Какво решение предложи тогавашният председател на Народното събрание и днешен министър на правосъдието Цецка Цачева? В мотивите се казва ясно, че решението е продиктувано с желанието „да се гарантира енергийната сигурност и независимост на страната“. Нашият въпрос е: изграждайки централа по руска технология, не оставаме ли зависими единствено от една държава, която е без това контролира 100% от настоящите доставки на ядрено гориво, петрол и газ? “Отговорът е еднозначен, с предлаганото сега решение се работи за тотална зависимост на България”, каза Мария Капон, представляващ Инициативния комитет „БеляНЕ“.

Следващият мотив от решението през 2012 г. е „убедеността“ на народните представители, че нашата ядрена енергетика „може да отговори на високите стандарти за ядрена безопасност единствено с най-модерните технологии“. И днес остава въпросът дали наличните реактори, турбини и оборудването, предложени в целия проект са най-модерните технологии? Световният ядрен пазар, включително новите руски технологии, показват, че това не е така.

Следващият мотив е свързан с „опасенията от сеизмичен риск на площадката в Белене“. Сега питаме – отмина ли сеизмичният риск на тази площадка 6 години по-късно? По нататък, в мотивите на Народното събрание е записана “недоказана икономическа ефективност”. Кой днес прецени, че има икономическа ефективност, чие предложение има икономическа ефективност, как ще се организира състезателен принцип, при наличие само на една компания, която може би проявява интерес? Възможно ли е българското Народно събрание да отмени свое решение по предположения, без да имаме яснота за икономическия модел, който се предлага?

В решението, гласувано от политическа партия ГЕРБ през 2012 г. се твърди, че стратегическият приоритет на страната е енергийната ефективност, а не производството на електроенергия. Вероятно по тази причина се дадоха милиарди за саниране, но никой не ни обясни, колко от разходите за електроенергия ще спаднат? Не прави ли намалената консумация, според приоритетите на ГЕРБ, излишно стартирането на нова генерираща мощност? На площадката, известна като „Белене“, бе препоръчано проучване за изграждане на парогазова централа, която да работи на пазарен принцип. Какво се случи 6 г. по-късно с този ангажимент? Настоящият министър на енергетиката Теменужка Петкова, работеща по това време в АДФИ, разкри злоупотреби за стотици милиони по т.нар. проект „Белене“. Защо днес, в качеството си на министър, ги нарича инвестиции?

Нашето очакване е в “гьола”, разкрит от г-н Борисов, да поникне нова корупционна схема. Защото старите аргументи са валидни, а се предлага точно обратното решение от същия министър-председател, без да чуваме реалистични аргументи.

“Инициативен комитет „БеляНЕ“ ще подкрепи протеста, организиран на 22 май пред Министерски съвет, но това няма да е последното действие, което ще предприемем в тази връзка, независимо от предстоящото решение на Народното събрание. За нас е неприемливо да видим коалиция между ГЕРБ, БСП и националистите в полза на едни и същи корупционни интереси, с цел да плащаме три пъти по-скъп ток за въвеждане в експлоатация на една остаряла технология, която е с още 6 години по-стара. Всичко това е “стар гьол, стари технологии, стари интереси и нови рушвети”, заяви Мария Капон, представляващ Инициативен комитет “БеляНе”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика