Караниколов: Държавната компания дава възможност за повече публичност

1777
Караниколов: Държавната компания дава възможност за повече публичност
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"На държавните бензиностанции хората ще видят реалната стойност на горивата. Цените на държавните бензиностанции ще бъдат реални", коментира министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на bTV.

Караниколов обърна внимание на мерките, предприети от държавата през последните три години. Той припомни, че три служби са формирали звено, които контролират данъчните складове, рафинерии.

Караинколов: През данъчните складове могат да влязат нови играчи на пазара на горива

Конкуренцията в данъчните складове, които ще бъдат контролирани от държавна петролна компания, ще доведе до по-добро качество и цени на...

„Прие се Закон за горивата, който беше приет със сериозни протести, с корекция от КЗК, че законът не създава достатъчна конкуренция, той беше преработен“, обясни Караниколов една от стъпките какво прави държавата за горивата.

В отговор на критиките на президента Румен Радев, че държавата не се е справила с регулацията на сектора, Караниколов посочи, че има независима комисия за контрол върху горивата, която си върши работата,

Министърът припомни, че държавата притежава два данъчни склада, които притежават допълнителни празни обеми – идеята на управляващите тези обекти да преминат към новото държавното предприятие.

Дадем ли допълнителни мощности – много други участници ще може да влязат на този пазар, което означава по-добри цени и по-голямо качество на горивата“, повтори министърът вече излагана от него теза.

На въпрос дали действията на държавата не подпомагат друг играч на пазара, икономическият министър отговори: „Държавната компания дава възможност за повече публичност и прозрачност, ние не казваме, че само държавата ще може да ползва складовете, а напротив – колкото повече участници, толкова по-добре“. Караниколов допълни, че според КЗК няма достатъчна конкурентност в момента, становището е от миналата година.

Радев не иска да разчитаме на внос, обяви се против държавни бензиностанции

"Кризата с COVID-19 изведе на преден план въпроса за хранителната безопасност. Българите не трябва да разчитат на внос за своята прехра...

По думите му по време на пандемията е имало много динамични цени на горивата и са засечени разминавания между ниските цени на петрола и цените по бензиностанциите.

"Ще изградим и мрежа за зареждане на електрическите автомобили. Ако България не покаже, че иска да изгражда такава инфраструктура, то автомобилните компании няма да имат стимул за инвестиции", разкри Караниколов част от разговорите с автомобилните производители.

"Поне два типа бензиностанции ще бъдат одобрени - малки и големи. Те ще са на различни локации из страната", допълни икономическият министър.

"По-ниското ДДС не значи по ниски цени в ресторантите", коментира икономическият министър промяната в данъчната ставка за заведенията.

"Ще получим 15 млрд. евро от ЕС заради пандемията. Парите ще бъдат безвъзмездни, но по проекти. Имаме задължения по "Зелената сделка" и сближаването на доставките", завърши Емил Караниколов.

Обещание: Ще има 100 държавни бензиностанции до пролетта

За периода на пандемията борсовите цени на петрол са намалели драстично. Същевременно в същия период при търговията на дребно големите ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 16.03-22.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика