Караниколов: Протестът срещу Наредба Н-18 се политизира

2504
Караниколов: Протестът срещу Наредба Н-18 се политизира
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Всеки има право да протестира и това е правилно. В случая, беше за Наредба Н-18, поне така се обяви. Тези протести започнаха, въпреки че вчера организаторите казаха, че са постигнали определен диалог с правителството. Днес самите те казват, че исканията са им икономически. В един момент на протеста започна да се вика "Оставка", този протест се политизира. Ние търсим решение на проблема, или търсим смяна на правителството, попита министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ.

Според него проблем в сектора има и той е ясен, затова трябва да има диалог. "Преди година имаше проблем и с горивата, ето преди две седмици законът мина. Когато има обсъждане, компромиси, диалог с всички заинтересовани, се намира най-правилното решение, дали е най-доброто не казвам, но е компромисно, и законът вече е в сила. Същото трябва да се направи и сега, но трябва да се разграничат политическите искания от реалните искания на хората в обществото", коментира министърът.

Караниколов: Към момента се ремонтират 7 язовира

Язовир "Студена" никога не е бил обект на стопанисване от Министерството на икономиката. Когато всичко аварираше, ние помагахме с техни...

Относно вота на недоверие днес той заяви, че това, че правителството остава в управление, но това не означава, че трябва да се затвори страницата. "Има много теми и по вода, и по околна среда и аз мисля, че трябва да продължаваме да говорим", допълни министър Караниколов.

По отношение на водната криза в Перник той заяви, че арестите по никакъв начин няма да докарат вода в града. Той беше категоричен, че не намира своя вина или отговорност по този казус.

"Ние нямаме нито един обект от Министерството на икономиката, който имаме някакво стопанисване или управление. Ние имаме ангажимент да ремонтираме определен брой язовири, които общините не могат да стопанисват, но това определено не са този вид язовири за питейно-битови нужди. От тази гледна точка, не считам, че имам вина за темата в Перник", съобщи още министърът.

Според министъра бедата в Перник не е следствие на едно действие или бездействие. "Това са неща, които там са се случвали и е вървял един процес и е катализирал години наред, но важното е, че ние в момента виждаме един голям проблем - защото досега гледахме да държим язовирите максимум на 60 процента обем, защото ставаха наводнения. Масово при тази психоза ние взимахме решения да се свалят язовирите, в момента виждаме, че това не е решение и трябва да осъществяваме един много сериозен мониторинг - не какво става вътре в градовете във ВиК, а още откъдето тръгва водният ресурс", допълни Караниколов.

Караниколов счита, че без "Белмекен" няма как "Студена" да се напълни

Най-важното е ситуацията в язовир "Студена". Към момента успяхме да свалим разходите в язовира на 5,5 сантиметра, а бяха 8 сантиметра. ...

Според него е много важно да се създаде система за мониториг и управление на водата като ресурс, да се инвестира в изследвания, в науката. Той беше категоричен, че специалисти има, но друг е въпросът дали са ги използвали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com