КЕВР ли носи "вината" за поскъпването на водата?

1606
КЕВР ли носи "вината" за поскъпването на водата?
Снимка: iStock/Guliver

Данните за средния доход в определена област се пресмятат от НСИ и КЕВР ги използва, за да пресметне "социално поносимата цена" за водата. Извършваме изчисленията според закона. Според резолюция на ООН, достъпът до вода е основно човешко право и когато има социално слаби, които не могат да си плащат водата, държавата трябва да им помага. Надяваме се догодина този механизъм да бъде задействан в България. Така директорът на ВиК услуги в КЕВР Ивайло Касчиев обясни готвеното масово поскъпване на водата в цяла България от Нова година – с увеличения между 3 и 20%.

Коментарът на Касчиев дойде след множество оплаквания за поскъпването, специално от Монтанско, където изчисленият среден доход е 660 лева, но събрали се на своеобразен протест хора, предимно пенсионери, посочи експертът от КЕВР. Касчиев добави, че на първо място бизнес планът на дадено ВиК дружество се одобрява от местната ВиК асоциация и тя може да накара дружеството да го промени изчисленията за необходимите инвестиции.

Иванов към Манолова: КЕВР спазва законите за ВиК услугите, институциите са виновни за пропуските

КЕВР утвърждава цени на ВиК услуги за 2018 г. и това е в съответствие с действащите нормативни изисквания. Следва да отправите своит...

Фрапиращ е случаят в Добрич, където 85% от водата се губят. В Ямбол пък поскъпване ще има заради новата пречиствателна станция, която почва да работи. Специално в Ямбол цената за куб. метър се предвижда да стане 2,786 лв., като социално поносимата цена е 5,286 лв.

На въпрос на Нова телевизия как се осъществя контролът дали бизнес планът на съответното ВиК дружество, Касчиев отговори, че има строг контрол – и по документи, и с проверки на място. Над 10 млрд. лева за следващите 10 години трябва да се инвестират, ако искаме да достигнем европейските изисквания. Инфраструктурата, в която се инвестира, ще я ползват нашите деца и внуци, каза Касчиев, който даде пример – говори се за 10 млрд. лева инвестиция в АЕЦ "Белене", но ако отидат във ВиК, няма да има поскъпване на услугата.

Някои от новите цени

В София водата ще стане 2,363 лв. на куб. метър, но социално поносимата цена е изчислена на 8,786 лева, като средният месечен доход в столицата е 984 лева. Във Варна цената ще е 3,005 лв. на кубик, но социално поносимата цена е 4,955 лв., тъй като средният доход се изчислява на 642 лева. В Пловдив цената ще е 2,205 лв. на кубик, но социално поносимата цена е 4,964 лв., при среден доход 556 лева. В Бургас цената става 2,779 лв., но социално поносимата е 5,446 лв., тъй като средният доход е 610 лв. В Русе кубик вода ще е 2,787 лв., като социално поносимата цена е 5,009 лв., при среден доход 561 лв. В Монтана цената е 2,894 лв., но социално поносимата е 5,929 лв., като средният доход е изчислен на 664 лева. Това е доход, който е над тези във Варна, Бургас и Пловдив! За сравнение, във Враца средният доход е 490 лева, като цената на водата от новата година ще стане 3,092 лв. на кубик, а социално поносимата цена е 4,375 лв. В Кърджали водата ще бъде 2,434 лв. за кубик, а социално поносимата е 3,652 лв., при среден доход 409 лева.

БСП излиза на протест срещу увеличението на цената на водата

Противопоставяме се на увеличението на цената на водата и организираме протест срещу това пред КЕВР на 15 декември. Това каза лидерът н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика