КЕВР прие правила за работа на организирания борсов пазар на електроенергия

2215
КЕВР прие правила за работа на организирания борсов пазар на електроенергия
Снимка: БГНЕС

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие Правила за работа на организирания борсов пазар на електрическа енергия /ПРОБПЕЕ/.

Основната цел на приетите правила е да се постигне сигурност и яснота в обществените отношения, възникнали в резултат на търговията на електрическа енергия на организирания борсов пазар, като се регламентират правата и задълженията на търговските участници и на БНЕБ ЕАД. С Правилата се обхваща цялостната дейност на борсовия оператор, включително на трите пазарни сегмента - „Ден напред“, „В рамките на деня“ и Централизиран пазар за покупко-продажба на електрическа енергия чрез двустранни договори. В отделни глави са регламентирани процедурите за регистрация и достъп на търговските участници до електронните системи за търговия и сетълмент, правилата за оттегляне, отстраняване и изключване на търговски участници от борсовия пазар, реда, начина и условията за осъществяване на търговия на отделните пазарни сегменти. Уточнени са действията, пораждащи финансови взаимоотношения и финансови задължения, както и предоставяните услуги по сетълмент на всички сегменти на борсовия пазар на електрическа енергия. В ПРОБПЕЕ е уредена и отговорността на търговските участници при неизпълнение на задължения, произтичащи от участието им на борсовия пазар, както и от сключени договори за търговия на този пазар.

Ерменков: Оставки на шефовете на БЕХ не са достатъчни, енергийната борса се манипулира

Ако инсталацията се сбъркана, там трябва да се искат оставките. ниско са се прицелили. Това заяви депутатът от БСП Таско Ерменков по п...

С разпоредбите на глава „Правила за поведение“ се създават условия за нормалното и сигурно функциониране на борсовия пазар и се регламентират правилата за прозрачно осъществяване на сделките и за сигурност на предоставяната в тази връзка информация. Регламентирани са забрани за манипулиране на пазара и за търгуване с вътрешна информация, произтичащи от изискванията на Регламент (ЕС) № 1227/2011 /REMIT/ относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия.

Приетите ПРОБПЕЕ са съобразени с нормите на Закона за енергетиката, които въвеждат изискванията на редица европейски директиви и регламенти - Директива 2009/72/ЕО относно общите правила на вътрешния пазар на електрическа енергия, Регламент (ЕС) 2015/1222 за установяване на насоки относно разпределянето на преносна способност и управление на претоварването, Регламент (ЕС) № 1227/2011 от 25.11.2011 г. относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия и Регламент (ЕС) 2019/943 относно вътрешния пазар на електроенергия.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба проектът за Правила за работа на организиран борсов пазар на електрическа енергия и докладът на работната група бяха публикувани на 10.04.2020 г. на интернет страницата на КЕВР и на Портала за обществени консултации. На 15.04.2020 г. Комисията проведе обществено обсъждане, на което бяха поканени за участие заинтересованите лица по смисъла на чл. 14, ал. 2 от Закона за енергетиката – енергийни дружества, държавни органи, браншови организации, организации на потребители и др. В предвидения 14-дневен срок участниците в обсъждането имаха възможност да внесат в Комисията писмени предложения по проекта. В окончателния си доклад и в приложената към него съгласувателна таблица регулаторът се произнесе с мотивирано становище по всяко направено предложение.

Приетите от КЕВР Правила за работа на организирания борсов пазар на електрическа енергия ще бъдат обнародвани в „Държавен вестник“.

Ковачки с хитър отговор срещу Домусчиев: Правителството избира за кого токът да е евтин

Не мисля, че на бизнеса му е трудно да говори. Но има два типа бизнес – едни, които обичат повече да говорят, а други по-малко и ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Свежото ядрено гориво от "Уестингхаус" е вече в АЕЦ "Козлодуй", кога започва зареждането? (СНИМКИ)

Пристига първото ядрено гориво от "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика