КЕВР се опълчи на Борисов за парното (ВИДЕО)

4777
КЕВР се опълчи на Борисов за парното (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Единственото важно нещо, което интересува българите е дали ще плащат повече или по-малко за парно. Не вярвайте на всеки слух или информация, която достига до Вас. Цената средно за страната ще е средно с 14% по-ниска от цената, която плащахте през изминалия зимен период. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов, който видя в т.нар. фалшиви новини опит "да се предизвиква раздразнение при потребяващите парно".

Припомняме, че премиерът Бойко Борисов каза само преди малко над 2 часа, че не може да има поскъпване и се възмути как можело да се прави цена на база прогнозни цени – а говорим за бъдещо време. Но това, което всъщност сега Иванов каза, съвпада с информацията от вчера, 4 юни, т.е. 22% поскъпване спрямо цената от май, но 14-15% по-евтино от целия отоплителен сезон (1 юли, 2019 г. – 30 юни, 2020 г. спрямо 1 юли, 2020 г. – 30 юни, 2021 г.)

КЕВР е бронираната жилетка на Борисов, смята Николай Марков

Цената на газта влияе пряко върху цените на много сфери в икономиката. Така наречената КЕВР /комисия за енергийно и водно регулиране/ е...

За София е дори повече поевтиняването – 15%, продължи Иванов. През миналия отоплителен период беше 95,60 мегаватчас, сега ще е от порядъка на 81 лева, добави той. Иванов добави, че не казва точни цени и стойности, защото чак на 1 юли ще има официално решение, а преди това има обществени обсъждания.

За Пловдив и Плевен също е 15% поевтиняването, за Враца и Велико Търново – 13%, за Бургас, Варна и Разград е по 10%, уточни Иванов.

Иванов напомни, че по традиция газът поскъпва през зимата, а при предстоящия зимен сезон ще има постепенно икономическо възстановяване след коронакризата т.е. по-голямо индустриално потребление на газ, съответно по-висока цена на газа. Затова и сега има по-висока прогнозна цена на парното от моментната през месец май – с 22%, но е по-ниска с 14-15% от изминаващия вече отоплителен сезон.

Иванов напомни и, че в продължение на година цената на топлинната енергия де факто не помръдва. И каза, че ако цената на газа се промени с 15% на месечна база, тогава ще има и промяна на цената на парното и топлата вода.

Теменужка Петкова: Некоректно е да се говори, че цената на парното ще се увеличи с 20%

"Твърденията, че топлинната енергия ще се повиши са неоснователни". Това обяви в предаването "Лице в лице" по БТВ ресорният министър Те...

Припомняме, че Борисов се закани да говори с депутатите на ГЕРБ в парламента заради изтеклия мандат на КЕВР - на 2 април тази година. Иванов отговори, че по закон управленският състав на КЕВР остава да работи, докато парламентът не избере ново ръководство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика