Кирил Ананиев: За първи път България излиза на пазара с 30-годишни книжа

1684
Кирил Ананиев: За първи път България излиза на пазара с 30-годишни книжа
Снимка: Министерски съвет

Вчера реализирахме на международните капиталови пазари първата ни външна емисия дълг от 2016 година насам. Това стана в рамките на одобрените тавани за новоемитиран държавен външен дълг, заложени в Закона за изменение и допълнение на държавния бюджет за 2020 година, както и в обемите на Средносрочната глобална програма за емисия, ратифицирана от Народното събрание през 2016 година и актуализирана прз първата половина на 2020 година във връзка с кризата, предизвикана от глобалната пандемия от COVID-19, каза на брифинг министърът на финансите Кирил Ананиев.

Емисията беше обявена в два транша - 10-годишни и 30-годишни книжа. За първи път в нашата история излизаме на пазара с 30-годишни книжа. Емисията предизвика безпрецедентен интерес сред инвеститорите, което доведе до заявки, които надвишаваха над четири пъти обема, който търсехме – 2 млрд. евро. Това ни даде основания да увеличим лимита на емисията на 2,5 млрд. евро, разпределени в два транша от по 1,25 млрд. евро. Крайният резултат е уникален за досегашната икономическа история на България – постигнатата доходност можем да сравним с доходността, която постигат държави, които имат по-висок кредитен рейтинг от нашата държава, включително и държави от еврозоната, заяви Ананиев.

Държавата не можа да изтегли 200 млн. лева дълг, защото дилърите поискаха 56 пъти по-висока лихва

Съгласно взетото от Министерството на финансите решение, всички постъпили поръчки бяха отхвърлени. Това гласи същината на съобщение на ...

Очевидно доверието в страната ни е на много високо ниво. Това се потвърждава и от участващите инвеститори, които са от много висок клас. Без съмнение, успехът на емисията е резултат на дългогодишните ни усилия на поддържане на строга финансова дисциплина. В Европейския съюз ние сме на второ място по най-нисък външен дълг спрямо Брутния вътрешен продукт след Естония. Радва ни и активното участие на българските инвеститори, които придобиха 16% от общия обем на книжата. Участваха инвеститори и от Великобритания, Германия, САЩ, Нидерландия, Белгия и други държави, посочи финансовият министър.

Постигнахме доходност, която ни намалява разходите при обслужване на този дълг. Това означава, че лихвите, които ще плащаме оттук нататък, ще са много по-ниски от тези, които бяха при първоначалните ни намерения, обясни Ананиев.

По думите му новият външен дълг ще бъде използван за покриване на съществуващ дълг, за увеличаване на фискалния резерв, финансиране на бюджетния дефицит, както и за покриване на финансовото осигуряване на социално-икономическите мерки, свързани с COVID-19.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика