Кирил Петков: Вадим няколко предприятия от ДКК и ги местим в съответните министерства

4136
Кирил Петков: Вадим няколко предприятия от ДКК и ги местим в съответните министерства
Снимка: БГНЕС

Няколко предприятия ще бъдат извадени от активите на Държавната консолидационна компания(ДКК). Сред тях е  компанията "Монтажи". Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на икономиката Кирил Петков, предаде БГНЕС.

Петков обяви, че е внесъл съответните доклади, а те са приети от кабинета

"Изваждаме "Монтажи" от тази подкомпания ДКК и да се качи директно към Министерството на икономиката. С този процес ще предотвратим ситуации, като тази с 400-те язовира, които тази компания строеше без търгове и обществени поръчки, и бъдещи злоупотреби", каза той и добави, че на финала са били ремонтирани 10  язовира, които обаче са останали празни.

Петков обяви, че миналата седмица са замразили проекта за правителствен комплекс, така че и двете дейности са спрени, прави се пълен анализ.

Такава стъпка е направена за дружествата "Еко антрацит" и "Еко инженеринг". Те ще бъдат преместени към МОСВ. По този начин ще се гарантира прозрачността, увери Петков.

"Третото нещо са самите язовири. Както видяхме, когато се ремонтират на два пъти и пет пъти пазарните цени, накрая отиват към Държавно предприятие за управление и стопанисване на язовири. То също е към Министерството на икономиката, незнайно защо, след като повечето от тези язовири всъщност са напоителни, някои са свързани с риболов. Пак несвойствена дейност. За да избегнем това, правим реструктуриране и в тази посока. Това предприятие планираме да отиде към Министерство на земеделието. Знаем, че е в последният момент, но задаваме посока към следващия кабинет ", посочи министърът.

Според него по тези проекти е имало позитивна нагласа за тяхното осъществяване. Петков е на мнение, че ако бъдат приети, Министерството на икономиката най-накрая ще се превърне в модерно.

Работниците от ВМЗ-Сопот може да поискат оставката на Кирил Петков

Работниците и служителите във ВМЗ-Сопот възнамеряват да искат оставката на служебния министър на икономиката Кирил Петков, ако в кратки...

"Това не е въпрос на мен, като министър, а на стратегическа посока как България да се развива. Да, това би ограничило много непрозрачното използване на средства, защото в момента министърът на икономиката даже няма досег до неща, които се случват във фирмата "Монтажи". Тя е под Държавната консолидационна компания, която си има независим борд. Този тип стапаловидни структури, с шапки компании, са били реална предпоставка за изтичане на нашите средства", обясни Петков.

В отговор на журналистически въпрос, Петков каза че би извадил от ДКК и ВМЗ-Сопот и би закрил консолидационната компания, но това няма как да стане е в рамките на мандата на служебното правителство, а освен това би създало проблем и на Българската банка за развитие, която е отпуснала голям заем.

Той поясни, че ако служебният кабинет продължи работа ще довърши започнатото.

Петков отговори и на критиките на "Има такъв народ" Фонд на фондовете не е била извършена проверка както в ББР. Той обясни, че фондът е на подчинение на финансовото министерство, а не под негово и затова не може да вземе отношение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

"Украинската помощ" за земеделци и животновъди: Засега има

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика