КНСБ: 226 служители на ТЕЦ "Варна" ще бъдат съкратени до 7 януари

25282
КНСБ: 226 служители на ТЕЦ "Варна" ще бъдат съкратени до 7 януари
Снимка: БГНЕС

До 7 януари 226 души служители на ТЕЦ - Варна ще останат без работа. Това съобщи председателят на КНСБ в централата Христо Христов, по повод спирането на работа на предприятието от 1 януари.

П-голямата част от работниците са били освободени от 1 януари, а другата част от 2-ри. „Така до 7 януари ще бъдат освободени всички тези работници и от 5-ти януари сутринта сме в Бюрото по труда, за да се регистрираме там”, каза още Христов.

Съкращенията в ТЕЦ "Варна" вече започнаха

От 1 януари 90 % от служителите на ТЕЦ "Варна" ще бъдат освободени. Една много малка част ще остане до седми януари и след това ще ост...

Има риск и за енергийната система на региона, следствие спирането на топлоцентралата. Синдикалистът допълни, че се надява това да не се случи, защото пак народът ще страда и ще остане без електроенергия, информира Радио "Фокус". 

„Много се надявам да е мека зимата, защото в противен случай никой не може да каже със сигурност, че не може да се случи срив в енергийната система на Североизточна България. Иначе ТЕЦ-Варна нямаше да бъде построена точно на това място. Лошото е, че никой не потърси сметка, за това кой реално е виновен да не се случи неговата екологизация, имам предвид в по-ранните години, а не последните 2-3, когато икономическата обстановка в страната е от лоша по-лоша”, каза още Христов.

На въпрос ще могат ли да си намерят съкратените служители работа в навечерието на зимата, синдикалистът заяви, че самият той има 26 години трудов стаж в централата. Той е 100% сигурен, че по неговата специалност не може да си намеря работа във Варна. По отношение на другите централи, които са около Стара Загора, също според него е много трудно някой да си намери работа. По думите на синдикалиста това е голям район, в който също има специалисти подготвени в годините.

„Така че повечето хора няма да могат да си намерят работа по специалността и ако евентуално си намерят някъде няма да бъде по специалността. Просто тези специалисти българската енергетика ги загуби. Общо взето, така като наблюдавам през годините, никой не го интересува в нашата държава какво се случва с хората. Единствено по избори сме малко по интересни, иначе кой как връзва двата края никой не се вълнува, според мен”, каза още председателят на КНСБ в ТЕЦ-Варна.

ТЕЦ Варна спира работа за тази зима

ТЕЦ "Варна" няма възможност да работи през зимата на 2015 г. Централата ще бъде временно спряна в съответствие с българското и европе...

В момента върви подписка, която я има и в електронен вариант. За сега са събрани около 300 подписа. Искането в нея е да се намери някакво решение за ТЕЦ-Варна, което да удовлетворява и двете страни.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com