Кой е виновен за КТБ - не и ГЕРБ, упорито твърди шефът на Временната комисия

9440
Кой е виновен за КТБ - не и ГЕРБ, упорито твърди шефът на Временната комисия
Снимка: БГНЕС

Стигна се до парадоксалната ситуация Иван Искров да говори пред комисията, че има рожден ден и ще е подарък да бъде освободен от поста си на управител на БНБ. Това каза председателят на Временната комисия за КТБ Десислава Атанасова в неособено оптимистичен коментар за ситуацията в банката на Цветан Василев.

Атанасова реално призна пред Нова телевизия, че се надява комисията, която ръководи, „да свърши”, макар да няма разследващи функции. На първото ни заседание разбрахме от обясненията на „поканените гости от БНБ, че никой не е виновен”, обясни депутатът, която е известна като здравен министър в предишното правителство на ГЕРБ. За нея комисията ще е полезна, за да се знае в бъдеще какво законодателство да приема парламента. Сега приехме законови промени покрай КТБ малко ad hoc, каза Атанасова. И добави, че се надява средствата, които държавата наля заради КТБ, да бъдат върнати.

ГЕРБ се кани да позволи на прокуратурата да разваля всякакви сделки

Прокуратурата да има право да завежда дела за разваляне на всякакви сделки, включително и между частни лица. Това ще става, ако има з...

На въпрос какво ще вземем, след като много оценки сочат огромна обезценка на активите на КТБ заради забавянето на решението на случая, Атанасова повтори, че сега е време да се мисли за закони, които в бъдеще да предотвратят такива случаи. И не прие критиката, че няколко правителства, включително това на Борисов, са гледали как КТБ се разраства като неспасяема пирамида. Вместо това Атанасова заяви, че от първото правителство на ГЕРБ почнала инициативата да се намали концентрацията на средствата на държавните предприятия в една банка. Припомняме, че изготвянето и приемането на наредбата по въпроса беше направено от служебното правителство на Марин Райков.

Десислава Атанасова изрази и голяма изненада от сделката за едно евро за „Виваком”, „Дунарит”, „Авионамс”, НУРТС и ГАРБ. Просто не знам институциите, които са длъжни да надзирават такива сделки – например КЗК, финансовото разузнаване, дали им прави впечатление, заяви депутатът.

Атанасова разкри и, че е имало среща преди Нова година с международна компания, която да разследва къде са отишли парите от КТБ. Народният представител призна, че можело да си вземе бележка какво се случва по въпроса и какви възможности има България, за да си върне парите, но не се използват достатъчно. И посочи като надежда на държавата ролята на временните синдици да обезсилят неизгодни сделки, най-вече цесии. Атанасова покани вложителите в КТБ на следващото заседание на Временната комисия за КТБ – във вторник, 31 март, от 14:00 часа. И пак повтори, че по времето на Борисов всичко в банковия сектор било много стабилно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика