Кой не иска да живее в здравословен, енергийно ефективен и комфортен дом?

7223
Кой не иска да живее в здравословен, енергийно ефективен и комфортен дом?
Снимка: barbali.bg

Сега ще ви представим най-добрия начин да го изградите – устойчиво, с естествени материали, без емисии на CO2 и азот и със здравословен вътрешен климат. Всичко това е лесно постижимо, само ако се отървем от детските си предразсъдъци и обърнем поглед към модерните сламени къщи построени от сламени модули.

Човечеството изгражда къщи от слама от векове. Някои къщи имат сламени покриви, а други – сламени стени, измазани с кал. Дебелите стени на тези домове са приютявали хората по време на суровите зими и парещи лета по целия свят.

Въпросът е - Защо един модерен човек би желал да заживее в сламена къща, построена от естествени материали?

Възможно е да е заради нисковъглеродния ѝ отпечатък или по-прагматично - заради отличната ѝ енергийна ефективност и звукоизолация.

Качествената къща от слама може лесно да покрие горепосочените критерии, но не това е качеството, което прави тази къща уникална - къщата от слама може да регулира влажността във въздуха вътре и да компенсира значителни отклонения от препоръчаното ниво от 40-60 % относителна влажност (RH). Конвенционалните къщи постигат такива нива на влажност посредством инсталацията на специални за целта уреди. Влажността е важен фактор както за нашето здраве, така и за доброто състояние на къщата.

Има различни методи за строителство със слама - всеки със своите предимства. Традиционните методи за строителство със сламени бали изискват много дълъг технологичен процес, свързан с доста трудоемки дейности за изграждане на сдвоена дървена конструкцията на място, като по–голямата част от времето отива в монтажа и уплътняването на сламените бали. За да се получи качествена стена, е важно да се уплътнява много добре около и между балите. Това е свързано с много трудности и е рисковано начинание, тъй като балите трябва да бъдат защитени от дъжд през цялото време, докато покривът бъде покрит. Пресоването на сламата е една от най-важните операции - нещо наистина трудно за постигане, когато се използва цяла сламена бала, понеже в повечето случаи балите се различават по размер и плътност. Според нас монтирането на цели бали намалява качествата на стената, тъй като изолационните свойства на стената по нейното протежение варират заради разликата в пресоваността на отделните елементи.

В днешно време хората все повече усещат навлизането на високите технологии и заедно с това се засилва интересът от съчетанието им с качествени естествени материали за постигане на енергийно ефективен и здравословен дом с модерна визия. Могат ли да се комбинират знанията на предците ни от миналото с модерните технологии и добрите практики от настоящето и как е възможно да стане това?

Революционното решение в света на сламеното строителство и на сглобяемите къщи от естествени материали съществува от повече от 12 години и се нарича - носещи сламени панели или модули. Това е не само решение, а цяла система от взаимно допълващи се материали, която премахва всички недостатъци на традиционното строителство със сламени бали като предлага множество предимства.

Сглобяемата строителна система Ecococon е разработена в Литва и вече се използва в много европейски страни. Системата използва подобни на конструктор строителни блокове с дървена двойна рамка и пресована слама, които се произвеждат в завода на фирмата и се транспортират, за да се издигнат на място. За сглобяването е необходимо кратко време без валежи– достатъчни са не повече от 2-3 дни за пълното сглобяване на модулите. След това стените могат лесно да бъдат обвити с мембрана до завършване на покрива. за да не се намокрят, ако падне дъжд или има други неблагоприятни метеорологични условия.

Едни от най-важните предимства на системата са:

-      най-добрата изолация с U фактор = 0,11 , клас А +++, е

енергийно ефективна, същевременно уютна сграда със здравословен вътрешен климат, предпазващ от алергии и други болести; 

-      изцяло дишаща сертифицирана система с 50 години гаранция и над 20 вида сертификати

-      бързо изграждане до ключ - до 2 месеца.;

-      отрицателен CO2 отпечатък. Сламата е отпадъчен продукт от зърнени култури- това са стъблата на пшеница, ръж, ечемик и др. Материалът расте  много по-бързо от дървото. С 93% слама, 6% дърво и 1% стомана под формата на винтове такъв дом поглъща, а не отдава CO2;

-      спестяване на разходи за отопление и охлаждане;

-      добавена стойност във времето заради намалени разходи на отопление и потенциално по-добро здраве на живеещите в такава къща;

-      висока устойчивост на земетръс;

-      устойчивост на пожар - започва да гори след втория час, т.к. сламата в панела е много пресована и няма кислород, клас D, REI 120;

-      лесно адаптивна към всеки архитектурен проект и дизайн.

Да се върнем сега малко върху вътрешния климат и комфорта. Вероятно най-важният аспект на сламената стена е нейната способност да работи изключително добре с водни пари и влага. Глината е паропропусклива, така че може просто да „пропусне“ влажността навън, докато улавя малка порция за себе си. Тази пропускливост е от съществено значение за „дишащото“ качество на стените.

Измазваме вътрешната част на фасадите с дебела глинена мазилка, която действа като променлива мембрана (чрез буфериране и предаване на влажност в двете посоки в зависимост от вътрешните условия). По този начин вградената компресирана слама в модула служи като истинска паропропусклива сърцевина, топлоизолация, измазана със слой глинена мазилка за контрол на влажността и осигуряване на термомаса. Глинената мазилка наистина прави чудеса: контролира влажността отвътре, акумулира топлина, премахва неприятни миризми, пречиства въздуха от вредни емисии и лъчения, създава неповторим комфорт, уют и естетика.

От външната част на фасадата може да се измазва с варови мазилки. В случай, че проектът го позволява, препоръчваме завършване на външните стени с вентилируема фасада за оптимални резултати. Външната част ще бъде обвита с паропропусклива мембрана, залепена с лента, за да не позволява движение на въздуха. Допълнителен естествен изолационен слой е монтиран отгоре, за да предпази мембраната физически и да я поддържа топла при ниски външни температури и също така да изтласка точката на кондензация навън - отвъд мембраната. След това излишната влага от външната изолация се вентилира естествено в 50-милиметровия процеп зад фасадата.

Сега дойде моментът да погледнем малко по-глобално на нещата. Стана дума за нашето здраве, но е добре да помислим и за здравето на нашата планетата и за промените в климата. В повечето европейски страни започна промяна на законодателствата и се изграждат масово не само еднофамилни къщи от естествени материали, а и цели обществени сгради – има много примери на детски градини, училища, болници, библиотеки и спортни зали...

Системата от сглобяеми сламени панели е сравнима като цена със често използваните строителни материали вложени до постигане на сходни параметри. Освен това в ЕС са започнали да влизат в сила големи облекчения на данъците върху CO2 на строителните материали и тогава изборът на слама става още по-привлекателен от финансова гледна точка.

И за накрая една добра новина - вече има и български производител на сламени модули, което прави нещата още по-устойчиви и достъпни. Панелите са в процес на сертификация. За повече информация посетете сайта на Барбали ЕООД - www.barbali.bg

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com