Кой в крайна сметка купи Нова телевизия?

12531
Кой в крайна сметка купи Нова телевизия?

Кой е човекът, който купи реално най-голямата медийна група в България ("Нова Броудкастинг груп") и който много вероятно ще купи "Теленор"? Този въпрос продължава да страда от липсата на еднозначен отговор, след като чешкият бизнесмен Петр Келнер много рядко въобще се появява пред медиите.

За да хвърлим повече светлина върху личността на собственика на PPF (Първи приватизационен фонд), Actualno.com потърси чешкия журналист Тим Гослинг, който е редовен автор в британския The Telegraph и в Deutsche Welle.

Петр Келнер взема изцяло "Нова броудкастин груп"

Чехът Петр Келнер взема 100% от "Нова броудкастинг груп" чрез компанията си PPF, а не само 95%, както беше обявено в началото на седмиц...

Според Гослинг, Келнер безспорно е главно действащо лице в "хищната" (бел. ред. - точната дума, която чешкият журналист използва) приватизация в Чехия в началото на 90-те години на XX век. Най-апетитната хапка, която Келнер успява да погълне, е чешката държавна застрахователна компания Česká pojišťovna. В момента той държи 49% от нея чрез фонда, с който купи „Нова Броудкастинг груп“ - PPF (Първи приватизационен фонд).

Как Келнер се намесва така успешно в приватизацията в Чехия, след като по това време е на 26-27 години? Слуховете го свързват с чешкия президент Вацлав Клаус, който в началото на 90-те години е финансов министър, а през 1992 година става премиер на Чехия. Клаус е президент на Чехия цели 10 години – между 2003 и 2013 година. Няма обаче явна връзка между Келнер и Клаус.

Келнер безспорно има сериозни интереси и в Русия. Там той влиза чрез инвестиционния си фонд "Петър Велики". Руската връзка на Келнер е с инвестиционната група ИСТ, чийто председател е руският бизнесмен Александър Несис. Той е един от посочените официално от САЩ руски олигарси, приближени до Владимир Путин – в списъка на американското финансово министерство (под номер 64 в частта "Олигарси"), който касае физически лица от Русия, върху които САЩ може да наложи санкции. Несис има лично състояние от 3,1 млрд. долара по оценки на Forbes.

В Русия връзката на Келнер с ИСТ е Nomos Bank, която сега реално се казва банка "Откритие". Неговият фонд PPF, заедно със словашката компания J&T, взема 49% в банката през 2007 година. През 2012 година "Финансова корпорация Откритие" тегли заем от 1 млрд. долара от друга руска банка – ВТБ и купува мажоритарния дял в Nomos Bank, като я преименува. А през 2014 година банката става най-голямата частна руска банка, след като купува облигации на "Роснефт" за 625 млрд. рубли.

Човекът, който може да купи "Теленор", купи Нова телевизия*

PPF Group (Първи приватизационен фонд) - холдингът, който е контролиран от един от най-богатите чехи в лицето на Петр Келнер, е купил 9...

Според Тим Гослинг, по време на световната финансова криза Келнер претърпява щети на руския пазар и след това пренасочва вниманието си.

Български връзки и дестинация "Китай"

На изричен въпрос на Actualno.com дали чешкият милиардер е имал връзки и бизнес интересите му са се пресичали с България преди сделката за "Нова Броудкастинг груп", Тим Гослинг отговори, че не знае за такова нещо. Той, обаче, посочи, че PPF наскоро се изтегли от наддаването за CME, а това е собственикът на bTV. На негово място в наддаването се включи китайската група CEFC, която вече направи няколко инвестиции в Чехия през 2015 година. Съгласно различни чешки източници Келнер е основният двигател за привличане на инвестиции от Китай, като политическият гръб в това отношение е настоящият чешки президент Милош Земан.

"От световната криза насам има явна тенденция олигарси да купуват активи на медийните пазари в Чехия и Словакия. Досега, обаче, Келнер не беше сериозно заинтересован и намирам за любопитен факта, че той внезапно купи българска медийна група", коментира Гослинг пред Actualno.com. Той изказа предположение, че е възможно в бъдеще "Нова Броудкастинг груп" да премине в китайски ръце.

Телевизия BIT смени собственика си

Стартиралата като интернет телевизия BIT вече е продадена. Досега тя беше собственост на братята Павел и Румен Вълневи, които са емигра...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика