Колко пенсионери и защо остават без увеличение на пенсията?

13297
Колко пенсионери и защо остават без увеличение на пенсията?
Снимка: iStock/Guliver

Около 916 000 българи, пенсионирани преди началото на тази година, няма да получат осъвременяване на пенсиите си от 1-ви юли. Това показва справка на Националния осигурителен институт (НОИ), изготвена за вестник СЕГА. Както е известно, увеличението ще бъде 5%, според швейцарското правило, което определя процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.

За близо 19 000 пенсионери причината да останат без увеличение е, че действителният размер на пенсията им е ограничен и няма накъде повече да расте. Таванът бе увеличен от 1200 на 1440 лева, на 1-ви януари и повече няма се променя тази година. За голяма част от възрастните, оставащи без увеличение (около 897 100 души), причината е доста по-мрачна. Техните реални пенсии са толкова ниски, че дори с 5% нагоре остават под размера на минималната пенсия у нас. Тя също бе увеличена на 1-ви януари - от 250 лева на 300 лева, поради което сега няма да се променя.

Все повече българи си купуват стаж за пенсия

Все повече българи си плащат, за да могат да се пенсионират. Само за първите три месеца на тази година 324 кандидат пенсионери са си ку...

Пълното увеличение от 5% ще получат над 1 092 900 души. Това е около 52% от всички 2 079 900 пенсионери у нас, показва справката на НОИ. От тази група, 59 100 души получават пенсии, несвързани с трудова дейност. А останалите - за извършена такава, с размер между минималната пенсия и 1372 лева.

Други 71 000 възрастни ще получат увеличението от 1-ви юли, но то ще е по-малко от определения размер по швейцарското правило. 5600 от тях сега получават между 1372 лева и 1440 лева, т.е. с пълното увеличение действителният размер на пенсията им надхвърля максимума. Над максималния размер обаче имат право да получават само някои хора, заемали висши длъжности - президенти, вицепрезиденти, премиери, председатели на Народното събрание и конституционни съдии.

Любопитна е ситуацията с останалите 65 400 души, за които увеличение ще има, но то ще е по-малко от 5%. Тези хора сега получават минимална пенсия, но след увеличението действителният размер на пенсията им ще надхвърли 300 лева. Така, за тях това може да е второ увеличение за годината, макар че фактът, че действителният размер на пенсията им не е толкова далеч от 300 лева подсказва, че не са били от хората, за които през януари имаше 20% увеличение.

5% осъвременяване от 1-ви юли са четири пъти по-малко увеличение от това, което ГЕРБ реши да даде на минималната пенсия, за да изпълни предизборните си обещания отпреди четири години. За минималната пенсия от 1-ви януари увеличението беше 20%, толкова беше и за хората, които получават максималната пенсия. Осъвременяването с 5% се извършва върху действителния или запазен размер на пенсията към 30.06.21 г., без изплащаните към нея добавки, напомнят от осигурителния институт. Когато осъвремененият размер е под минималния размер, той се приравнява на него, а ако е над максималния, се ограничава до този размер.

Как можем да получим четвърта пенсия?

Животозастрахователи, пенсионни институции, банки и инвестиционни дружества ще могат да предлагат четвърта пенсия у нас. Това ще стане ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика