Комисия на ЕП набързо "опраска" промяната на пакет "Мобилност"

4720
Комисия на ЕП набързо "опраска" промяната на пакет "Мобилност"
Снимка: БГНЕС

Лош резултат за България – транспортната комисия в Европейския парламент отхвърли предложението пакет "Мобилност" да бъде върнат за преработване на Европейската комисия, съобщи БНР.

Днешното заседание на комисията продължи едва 10 минути. Изненадващо беше съотношението на силите тази сутрин в комисията по транспорт – 2/3 от гласовете бяха "против" предложението на българските евродепутати пакетът "Мобилност" да бъде върнат към ЕК. 30 членове на комисията гласуваха "против" предложението, а само 19 бяха "За". Решаващ се оказа вотът на депутати от крайнодесни политически формации от Германия и Франция, предава bTV.

България подготвя нова коалиция срещу пакета Мобилност

Българският транспортен министър Росен Желязков се срещна с колегите си единомишленици по пакета Мобилност I в Европейския парламент. Т...

Следва ново гласуване идната седмица, след което текстът вероятно ще премине на етап тристранни преговори между европейските институции.

Председателят на транспортната комисия Карима Дели обяви, че евродепутатът Исмаил Ертуг - вносител на предложението камионите да се връщат в страната на всеки 4 седмици, вече няма да е докладчик по пакета, тъй като става заместник-председател на парламентарната група на ПЕС. Новият координатор ще бъде шведът от същата партия Юхан Даниелсон.

Българските евродепутати са разочаровани

Българските евродепутати смятат, че оттук нататък е необходимо да се направят компромиси с някои от исканията, за да могат да отстояват приоритетите за българските превозвачи.

"Станахме свидетели на двойни стандарти. Ние говорим за необходимостта от намаляване на емисиите, а в същото време взехме решение да разнасяме празни камиони из цяла Европа", коментира Петър Витанов от ПЕС/БСП.

Росен Желязков: Войната за пакет "Мобилност" продължава

Войната за пакета „Мобилност“ не е нито загубена, нито спечелена, от който и да е. Това каза министърът на транспорта, инфо...

"Има още едно гласуване, готвим се за него, макар и резултатите да не са оптимистични. Ясно е, че мнозинството е категорично срещу нашата позиция", отбеляза колегата му от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

"Видяхме обединение на всякакви хора, които никога не са гласували досега в тази комисия, срещу това разумно предложение. Ние настоявахме да се върне в Европейската комисия, не в комисията по транспорт. Отхвърли се, това е поредната стъпка, която ние правим в изпълняването на общата си българската стратегия и защита на националния интерес", каза евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки.

Какво следва

На 24 септември в комисията по транспорт ще се гласува дали да започнат преговорите по пакета. В случай на положителен вот преговорите между Европарламента, Съвета и Еврокомисията ще започнат, когато новият комисар по транспорта Рована Пунг встъпи в длъжност.

Пакетът няма да се приеме поне до старта на работата на Европейска комисия на 1 ноември. При тристранните преговори ще се търси компромисно решение. Неофициално отново се изчислява съотношението на силите.

Следващата стъпка по пакет "Мобилност" - ще има ли изобщо старт на разговори между ЕП, Европейския съвет и ЕК?

Подкупиха Гърция, защото дължи една торба пари на Германия, подкупиха Кипър с дерогация, опитват с Чехия. Да, в Европейския съвет има б...

През първата половина на следващата година Съветът на ЕС ще се председателства от Хърватска. България би имала интерес въпросът да се реши до лятото, преди Германия да поеме председателството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com