Корнелия Нинова: Има начин да се увеличат всички пенсии

3693
Корнелия Нинова: Има начин да се увеличат всички пенсии
Снимка: БГНЕС

Преди изборите имаше обещания от управляващите за 300 лв. минимална пенсия и преизчисляване на всички пенсии. След като влязоха във властта, се отказаха от това обещание и излъгаха хората – гласуваха минимална пенсия 180 лв. от 1 юли и 200лв. от 1 октомври. Огромна политическа грешка – да обещаеш и да не изпълниш. Това заяви пред БНТ лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя обясни, че БСП все пак е подкрепила увеличението на минималната пенсия, защото колкото и да е малко, все пак помага на хората с минимални доходи. „Не сме съгласни, защото не изпълниха обещанието си и отхвърлят нашето предложение, което си остана същото от преди изборите“, заяви Нинова и обясни, че става въпрос за преизчисляване на всички пенсии. По думите й левицата е обяснила и откъде ще дойдат 800 млн. лв., колко по-добро би било това за всички пенсионери – с 22% ще се вдигнат средно пенсиите.

Корнелия Нинова след среща със Заев: Ще организираме конференция на всички социалисти на Балканите

БСП подкрепя усилията на Македония да влезе в ЕС и НАТО и приветства опитите на новото правителство на Зоран Заев да подобри отношеният...

„Има начин за увеличение на всички пенсии. Парите ги има от събраните в повече осигурителни вноски и излишъка от хвалената борба с контрабандата. Това предложение, което е по същество и тяхното предизборно, го отхвърлят и не изпълняват своето“, коментира председателят на БСП. Тя припомни и приказките, че ще увеличат всички пенсии, защото ще спрат санирането. „Какво стана – санирането продължава, пенсиите ги няма. В политиката е важно да си последователен и точен“, категорична бе тя и припомни, че през 2008 г. правителството на БСП единствено е преизчислило всички пенсии, точно по предлагания сега начин.

Корнелия Нинова заяви, че левицата ще бъде последователна и по темата за мажоритарния вот, и в събота, на Национален съвет ще обсъди предложението на БСП за смесена избирателна система и ако той го одобри, ще бъде внесен в НС.

Корнелия Нинова заяви, че международната активност на правителството е добра, особено с оглед на председателството ни, но има сериозна бележка по съдържанието на срещите.

Ако някой в страната може да каже - Борисов какви ангажименти е поел от името на България при срещите си с Ердоган, Меркел, Макрон, сме готови да разговаряне по всички въпроси, но нямаме информация какво се е случило там“, заяви тя, цитирана от БГНЕС.

БСП напуска председателския съвет в НС, не се гледали законопроектите им

Представителят на БСП в председателския съвет на Народното събрание ще напусне. Това обяви лидерът на "червените" Корнелия Нинова от па...

По думите й за разлика от тези срещи, проведената среща на ръководството на левицата с премиера на Македония Зоран Заев, с чиято партия БСП има дългогодишни отношения, е излязла с конкретни инициативи. Тя обясни, че БСП е отправила поканата за балканска среща през септември, на която да бъдат поканени лидерите и да се обсъдят възможността Западните Балкани да бъдат тема на председателството на България на Съвета на ЕС.

По думите й другата идея е всяка година, по веднъж да се правят разширени срещи между кметове на партията на Зоран Заев и на БСП, народни представители, евродепутатите на БСП и да се обсъждат теми, които са важни за региона и за двустранното сътрудничество. „Започнахме го с нашата инициатива за войнишките паметници, предоставих му събраната от нас информация и казаха, че ще обмислят идеята за сътрудничество и в тази посока“, каза още Нинова и допълни, че е получила покана да отиде в Македония, където да продължи обсъждането на тези теми. По повод на балканската среща, председателят на БСП заяви, че е имала срещи с посланиците на Румъния и Азербайджан и ги е информирала за идеята.

Започнахме преди един месец кампания за възстановяване на войнишките паметници в България. Това е част от родолюбието и от историята, и трябва да се запази за младите. Част от това е и желанието ни за запазване на Бузлуджа“, заяви Корнелия Нинова. Тя коментира че и той, като много други паметници, се руши и редица правителства не взимат мерки, а има огромен интерес - и у нас, и в чужбина за проекта по възстановяването му. „За експертите това е архитектурен шедьовър, което означава, че това е стойностно- и за България, и за БСП. Въпросът не трябва да се поставя като комунизъм- антикомунизъм, а като важен паметник за страната ни“, категорична бе тя. Според нея това е и много стойностно място за БСП.

„Когато на БСП е предложено, законът е давал възможност за безвъзмездно получаване. Той е променен и сега може да бъде получен само срещу заплащане. Ние не оспорваме това. Искаме да се направи оценка и да си го платим“, обясни председателят на БСП. По думите й обаче, ако се обяви на търг, както десетки години никой не се е интересувал, сега изведнъж са изявили желание да участват 3 НПО-та, община Казанлък, областната управа на Стара Загора, част от СДС, Валери Симеонов.

Нинова: Внасяме законопроект за смесена избирателна система, ако съветът на партията одобри

В събота свикваме Национален съвет на партията и ако той одобри подготвения законопроект за смесена избирателна система, го внасяме в п...

„Няма как да се съгласим с такова нещо. Оказва се натиск върху правителството да не се даде на БСП. Там няма съзидание, те няма да го възстановят, каквото е желанието на БСП“, обясни тя. „Вярвам, че ще намерим в рамките на закона разумната възможност да получим собствеността или право на ползване, което да даде възможност да се възстанови едно място,което е ценно за България и за БСП“, заключи Корнелия Нинова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика