Коронавирусът удари и IТ сектора

6358
Коронавирусът удари и IТ сектора
Снимка: iStock

IT бизнесът, който години наред е водещ по заплати в България и за който се очакваше, че ще получи допълнителен тласък заради нуждата от по-масово цифровизиране в условията на пандемия, неочаквано се оказа, че не се справя съвсем добре с коронакризата. Това личи както от данните на статистиката, така и от заявките на тези фирми за държавно подпомагане за запазване на работните места, пише 24 часа.

Оборотите на създателите на софтуер, колцентровете и разработчиците през първото тримесечие на 2020 г. продължаваха да нарастват както и преди с над 20% в сравнение със същия период на предходната година. Но през второто тримесечие този ръст внезапно падна на 5,7%, а вероятно данните за третото ще покажат дори спад.

Германската икономика е в застой поне до края на 2021

Германската икономика ще се свие повече от очакваното през 2020 г. и няма да възвърне силата си до края на 2021 г., заявиха водещи изсл...

Общо 277 фирми от IT сектора в България са получили одобрение по програмата 60/40 за субсидирана заетост за периода април - юни 2020 г., показват данни за програмата. Субсидията за периода е почти 3 млн. лева, като са подпомогнати заплатите на над 4700 души.

IT компаниите, одобрени по програмата, са в 26 населени места, сред които в София има 153 компании, във Варна – 18, в Бургас - 11, в Русе – 8, а в Пловдив - 7 компании.

Две трети от фирмите, включили се в схемата 60/40, са микропредприятия с под 9 души служители, а останалите са малки и средни компании. Сред всички тях има и немалко такива, които работят само на българския пазар. Те са 45 софтуерни фирми с общо 902-ма служители. Заявените и одобрени за тях субсидии са за около 400 работни места. Засега дъщерните компании на големите световни софтуерни и хардуерни гиганти, големите контактни центрове, базирани в България, телекомите и ISP, оператори на хостинг и центрове за данни не са се възползвали от субсидии.

При това в този сектор става въпрос за възнаграждения, които са неизмеримо по-високи, отколкото навсякъде другаде.

Надежда за световната икономика: Ще нарасне с 5,4% догодина?

Финансовите министри от Г7 (Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония) вероятно ще подкрепят инициатива за удължа...

Средната работна заплата в този сектор от икономиката би достигнала 3350 лв. през март. Но с настъпването на пандемията неизменно пада. Тя стана 3267 лв. през април, 3230 през май, а през юни бележи леко повишение до 3312 лв.

Според анализ на консултантската компания CBN Pannoff, Stoytcheff&Co има големи ползи за държавата от субсидирането в IT сектора, защото едно работно място там осигурява средно 15 000 лева данъци за бюджета, а специално при софтуерния бизнес дори 24 244 лв. По този начин субсидията от 3 млн. лв. дава възможност на работодатели на 6800 човека да осигурят на бюджета възможност за приходи от 102 млн. лв.

Според проучване на “Телерик Академия” сред 70 технологични компании в България бизнесът обаче очаква раздвижване. 96% от IT компаниите очакват ръст на бизнеса си до 12 месеца, а от тях 36% вече бележат растеж. 43% предвиждат това да се случи до 6 месеца, а 17% - в рамките на година. Въпреки пандемията близо 70% инвестират в обучения и надграждане на уменията на служителите си.

Същевременно 77% от компаниите са запазили възнагражденията на служителите си непроменени, а 1% от тях дори са ги увеличили в периода от март до септември. 12% споделят, че бюджетите им са все още в процес на преразглеждане, а едва 8% са ги редуцирали. 13% предвиждат увеличение на новите назначени.

КНСБ: COVID-19 ще увеличи сивата икономика, засега тя е около 23 млрд.лв.

Делът на сивата икономика в БВП за България към края на миналата година е около 21% според националната статистика, което се равнява на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика