Коронавирусът удари сериозно емигрантските пари

2790
Коронавирусът удари сериозно емигрантските пари
Снимка: iStock

С 544,8 млн. евро са се стопили парите от емигрантите за година. От началото на 2020 г. до края на август българите в чужбина са изпратили на близките си у нас 291,2 млн. евро, докато за същия период на миналата година сумата е била 836 млн. евро. Това сочат данни на БНБ, цитирани от 24 часа.

От информацията става ясно, че от март насам, когато пандемията удари най-силно, средно на месец у нас са изпращани по 17 млн. евро, докато в нормални години сумата е 80-100 млн. евро. През август например са пратени 11,1 млн. евро, а година назад сумата е била 80,5 млн. Българите тук са получили от близките си в чужбина по-малко средства единствено през април - 10,5 млн. евро. Това е най-ниската стойност на преводите от гастарбайтери от 2010 г. насам, откогато са и актуалните данни на БНБ. Най-ниските регистрирани суми досега са били именно през януари и ноември 2010 г. - съответно 53 млн. и 50,8 млн.

Близо 2,4 млрд. долара са изпратили българските емигранти на близките си у нас

Близо 2,4 млрд. долара са изпратили българските емигранти на близките си у нас, сочи новият доклад на Световната банка. Средствата са ...

Сумите през тази година започват да падат рязко от март насам, когато беше началото на сериозните мерки, въведени заради пандемията от коронавирус в цяла Европа – голяма част от хората останаха по домовете си, а редица индустрии понесоха големи загуби. През третия месец на годината изпратените пари са били 37,8 млн. евро, докато през януари и февруари те са били съответно 90,9 и 98,4 млн. През май има лек ръст на преводите, които достигат до 15,4 млн. евро, но след това отново започват да спадат.

За второто тримесечие на годината най-много преводи са дошли от САЩ – 8 млн. евро, което сравнено с първите три месеца, е с 34,8 млн. по-малко. През април, май и юни миналата година парите от Америка са били 63,4 млн. евро. На второ място са преводите от Германия - 7,7 млн. евро за второто тримесечие спрямо 46,9 млн. през първото. Парите, изпратени от останалите държави, са почти незначителни. 4,2 млн. евро са дошли от Испания, като на годишна база са намалели с 34,2 млн. Преводите от Великобритания също падат драстично - от 28,2 млн. евро за второто тримесечие на 2019 г. до 3,5 тази година. От Гърция са изпратени 2,4 млн. евро, а от Италия – 2,2. Всички останали суми са под 2 млн. Трябва да се отбележи, че БНБ не отчита всички пари, идващи от емигранти. Те всъщност вероятно са доста повече, тъй като в статистиката не се отбелязват парите в брой, както и преводите над 2 500 евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика