Коронавирусът удари втората пенсия

1730
Коронавирусът удари втората пенсия
Снимка: iStock/Guliver

Коронавирусът е намалил парите на хората за втора пенсия. Това се разбира от отговор на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева на въпрос на депутата от БСП Георги Гьоков, пише Труд.

Кризата, предизвикана от пандемията, се отрази негативно върху втория и третия стълб на пенсионната ни система. Спадовете на всички световни финансови пазари рефлектираха върху активите на пенсионните фондове, които са инвестирани в различни борсово търгувани инструменти, посочва Сачева.

Ето колко пенсионери вземат пенсионния таван

42 088 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 1200 лв. В това число не влизат хората, които вземат максимална ...

В резултат на това стойността на един дял на пенсионните фондове е намалял, като най-ниски нива от началото на годината са регистрирани на 24 март. Стойността на един дял се изчислява ежедневно и е най-точният индикатор за постигнатия доход от инвестиране на средствата на фондовете, пояснява министърът.

След 24 март започва постепенно възстановяване на стойностите на един дял и към средата на октомври те са се повишили с между 2,58% до 9,30% за различните фондове. Спрямо началото на тази година – или периодът преди кризата, стойността на един дял на 8 от фондовете за задължително пенсионно осигуряване нараства минимално с между 0,01% до 1,22%, отчита министър Сачева. По думите ѝ това сочи, че към средата на октомври неблагоприятният ефект върху инвестициите на фондовете в резултат на кризата, е значително преодолян. Вследствие на това нетните активи във втория стълб на пенсионната система нарастват с 9,77% към 15 октомври 2020 г., спрямо същата дата на 2019 г.

Приходите от вноски във втория стълб на пенсионната система обаче нарастват по време на кризата. Брутните постъпления в универсалните и професионалните пенсионни фондове от началото на годината до средата на октомври са в размер на 1,266 млрд. лв. и спрямо година по-рано се повишават с близо 6 на сто. Нарастването на парите в УПФ се дължи на тенденцията на ръст на средната работна заплата у нас, обяснява социалният министър и допълва, че икономическата криза не е довела до нарастване на броя на пенсионерите с новоотпуснати пенсии. В сравнение с 9-те месеца на 2019 г. има намаляване на броя на пенсиите, за които са издадени разпореждания за отпускане, при това при всички видове. Няма основание да се твърди, че шокът на пазара на труда е довел до нарастване на броя на хората, преминали от заетост в пенсиониране, казва Деница Сачева. По думите й намаляването на пенсионерите се дължи и на факта, че пандемията има негативно, но сравнително ограничено влияние върху броя на осигурените лица.

През април броят на осигурените е намалял драстично с близо 202 хиляди души – от 2,796 млн. до 2,593 млн. в сравнение с нивото от март 2020 г. През май обаче броят им нараства, достигайки 2,632 млн. души, а към август, благодарение на мерките и сезонната заетост, се стабилизира на 2,752 млн. души. Това е с близо 44 хиляди лица по-малко от равнището преди кризата, като шокът от пандемията върху пазара на труда все още не е преодолян, заключва министър Сачева.

Доклад на НОИ: Основната пенсия ще намалява сериозно заради втората

Първите пенсионери на реформата ще получават с 20% по-ниски пенсии от държавното обществено осигуряване заради отчисленията на осигуров...

Освен върху втория и третия стълб на пенсионната система, кризата се е отразила негативно и на приходите в държавното обществен осигуряване, се посочва в отговора на министър Сачева. Средният осигурителен доход продължава да нараства, но през 2020 г. забавя прираста си на годишна база. Това съвпада с месеците, отбелязващи старта на пандемията и разширяване на разпространението на коронавируса.

В резултат намаляват и приходите от осигурителни вноски в държавното обществено осигуряване. Ако за първите девет месеца на 2019 г. от тях са постъпили 5,700 млрд. лева, то за първите девет месеца на 2020 г. те са 5,636 млрд. лева или спад с 1,1%. Заради пандемията обаче нарастват разходите за пенсии, заради допълнителните мерки в подкрепа на възрастните хора - изплащането на 50 лв. към всяка пенсия.

Така кумулативният ефект от пандемията е от една страна спадът на приходите от осигурителни вноски, заради намаляване на осигурените и забавяне на нарастването на средния осигурителен доход, а от друга - увеличените разходи за пенсии заради предприетите извънредни мерки за подкрепа на пенсионерите. Очакванията са, че ще е нужен по-голям трансфер от централния бюджет за покриване на недостига на средства в ДОО, в частност бюджета на фонд “Пенсии”, посочва социалният министър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

TotalEnergies се отказва от проучванията в блок "Хан Аспарух"

Държавата губи до 1 млрд. лв. годишно от неефективно използване на горските ресурси

Най-лошото тепърва предстои за потребителите на популярен и любим продукт. Защо?

Си Дзинпин предупреди: Технологичният напредък на Китай няма как да бъде спрян

Правителството предлага да изкупи за 1,6 млрд. лева задълженията на "Топлофикация София“

Министър Радев: Няма опасност за цените на тока за бита

Икономическите и потребителските нагласи в България и в ЕС промениха посоката

Започват масови уволнения във въглищния регион на Стара Загора

Къде в Европа жилищата са най-скъпи и колко са готови да плащат хората?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика