Красимир Янков: Правителството не осъзнава каква щета нанася на икономиката

6699
Красимир Янков: Правителството не осъзнава каква щета нанася на икономиката
Снимка: Архив

"Министерският съвет предлага да се удължи извънредното положение до 13 май. Ние смятаме, че това е много дълъг период. По-логично е да бъде до края на април. Така правителството най-накрая ще има възможност да се възползва от форсмажорната ситуация, дадена от извънредното положение, за да бъдат подкрепени българските граждани и засегнатите икономическите субекти от кризата."

Това заяви по TV+ народният представител от ПГ на "БСП за България" Красимир Янков.

Красимир Янков: Кабинетът на Борисов предлага парламентът да подпише празен чек

"Кабинетът на Бойко Борисов предлага Народното събрание да подпише празен чек." Това констатира във Фейсбук народният представител от ...

По думите му се очаква от правителството да направи анализ на разходната част на бюджета, за да се знае какви средства ще бъдат дадени на засегнатите от кризата под формата на пряка подкрепа, а не като кредит. Той поясни, че в момента ключовата дума на предложенията на правителството е "кредит".

"Тази дума трябва да бъде заменена с "подкрепа", така както е в европейските страни и САЩ. Правителството не разбира какъв е размерът на щетата, която е нанесена на цели неработещи сектори", добави народният представител от левицата.

Той припомни, че още в деня, когато беше гласувано извънредното положение, заяви в парламента за огромния проблем, пред който се изправя туризмът у нас, а той от своя страна повлича след себе си и сектори, свързани с производство, транспорт и др. Красимир Янков каза, че управляващите нямат план за действие в кризата. Депутатът от БСП обърна внимание, че фокусът на внимание на хората вече се прехвърля от мерките за предпазване от вируса към проблемите, които произтичат от извънредното положение.

"Предложението на правителството държавата да изплаща 40% от заплатите на работници, които ще бъдат съкратени, а работодателите да поемат останалите 60% не удовлетворява бизнеса. В резултат на това се стигна до бум на безработните", поясни Красимир Янков.

"Големият проблем е, че се създаде хаос. Призовах правителството да се спре с това безумие, което имитира управление по време на пандемия. Има приет национален план на България за готовност при грипна пандемия, който трябва да бъде следван", каза Янков. Той информира, че в него са изброени фазите на действие по време на пандемия, превенция, конкретните мерки и орган на управление и напомни, че е задал въпрос на премиера Бойко Борисов, като очаква отговор от него.

Красимир Янков: Мерките, наложени от властта, ни превръщат в полицейска държава

"Със закона за мерките по време на извънредно положение правите голяма крачка - скок към полицейска държава." Това заяви народният пре...

Янков поясни, че министър-председателят Бойко Борисов е възпрепятствал възможността на експертите от редица ведомства да дават оценка за въздействие на решенията, които се взимат в момента.

"Неизвестността, наложена от правителството, продължава вече много дълго - над 20 дни. Всички очаквахме да видим как ще бъдат подкрепени крайно нуждаещите се с държавния портфейл, който е общ. Хората ще вземат заплати от месеца преди пандемията, когато са работили, но следващият ще е критичен. Сега е време да стане ясна солидарността на държавата към хората", категоричен беше Красимир Янков.

Той предупреди, че ако държавата не помогне адекватно на хората, те може да започнат да пренебрегват наложените кризисни мерки. "Високият рейтинг на Борисов е балон. Ако не бъдат предприети конкретни мерки в подкрепа на хората, той ще се спука", отсече народният представител от БСП.

По отношение на искането на управляващите да бъде изтеглен държавен кредит, Янков коментира, че то няма никаква обосновка и на практика кабинетът на Борисов иска от парламента да подпише празен чек. Според него приоритетите, върху които е стъпило разглеждането на бюджета за тази година вече са други.

"В момента приоритет са българските граждани и демографският срив, а не магистралите. Човекът трябва да е приоритет. Всичко друго може да изчака", отсече той. Янков изрази възмущение, че още няма нито една статистика от правителството, на пораженията от пандемията върху различните сектори на икономиката и кава помощ ще им окаже държавата. Красимир Янков коментира още, че замразяването на заплатите на депутатите и държавната администрация би довело реално до намаляването им, което е нормално в тази ситуация.

Красимир Янков: Много болници остават без приходи, а заплатите на лекарите им са под въпрос

"Достатъчни ли са 1000 лева за доплащане на медицинските работници, които са "на първа линия" в борбата с грипната пандемия, а останали...

Депутатът от БСП се обърна към премиера и президента да загърбят личните си емоции и да мислят по какъв начин ще бъдат полезни за бъдещето на България и отново призова държавнния глава да свика КСНС, заради пандемията, защото на Съвета решенията се взимат с консенсус.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 4 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com