Кристалина Георгиева: Световната икономика спря

6424
Кристалина Георгиева: Световната икономика спря
Снимка: Getty Images

Световната икономика на практика е спряла. Ситуацията е много по-тежка, отколкото по време на кризата през 2008 – 2009 г., заяви директорът на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.

„Никога в историята на МВФ не сме виждали икономиката да спре. Намираме се в период на рецесия, която е много по-лоша от световната икономическа криза”, каза тя по време на днешната пресконференция. Докато светът реагира на COVID-19, държавите една след друга са изправени пред необходимостта да овладяват разпространението на вируса с цената на спиране на обществения живот и икономиката. В момента сме свидетели на фалшива дилема – да спасиш живот или да спасиш поминък, тъй като поставянето на вируса под контрол е предпоставка за спестяване на поминъка", подчерта тя.

Кристалина Георгиева: Забавянето на световната икономика крие риск от банкрути

Световната икономика може да изпадне в по-тежка рецесия, отколкото през 2009 година, заяви управляващият директор на Международния валу...

Кристалина Георгиева заяви, че първите проекти вече са одобрени, а парите са изплатени, за да се осигури така необходимата помощ за защита на страните срещу драматично увеличаване на финансовите нужди в момент на внезапен спад на икономическите дейности и приходи. Съвместно със СЗО, МВФ настоява здравните разходи да бъдат поставени на първо място в списъка с приоритети. 

Изплащане на заплати на лекари и медицински сестри, подпомагане на болници и спешни кабинети, създаване на полеви клиники, закупуване на защитни съоръжения и необходимото медицинско оборудване, провеждане на кампании относно мерки като измиване на ръцете - са критични инвестиции за защита на хората срещу пандемията.

Здравните системи в много държави са неподготвени за натиск на пациенти с COVID-19 и е от първостепенно значение те да бъдат стимулирани. Това трябва да върви заедно с подкрепата на приоритетите в икономиката като намаляване на безработицата, свеждане до минимум на фалити и постепенното ѝ възстановяване. Финансовата подкрепа не е заместител на разходите за здравеопазване, а цели да подпомогне най-засегнатите домакинства и фирми.

МВФ ще помогне, като удвои капацитета си за реакция при извънредни ситуации от 50 милиарда до 100 милиарда долара. Това дава възможност на страните да получат два пъти повече пари от фонда, отколкото е предвиденото по време на извънредни ситуации. Общият заем от 1 трилион долара вече е гарантиран, благодарение на решителните действия на неговите членове. МВФ заедно със Световната банка се застъпва за спиране на обслужването на дълга от най-бедните страни до официалните двустранни кредитори, докато световната икономика е парализирана от пандемията", заяви още Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева: МВФ е готов на заем от 1 трилион долара заради коронавируса

Глобалните правителства трябва да работят заедно, за да посрещнат големите разходи, както при финансовата криза през 2008 г., за да пом...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика