КТ "Подкрепа" с предложения за реформи в енергетиката

6722
КТ "Подкрепа" с предложения за реформи в енергетиката

"С оглед на ниските доходи в България е наложително да се въведе категорията "енергийно беден" потребител, който да се възползва от преференциални цени на електроенергията".

Това каза Ангел Божилов, енергиен експерт към КТ "Подкрепа", предаде БГНЕС.

Насочване на резервите в системата към тази категория ще доведе до стабилизиране на ценовите нива и тяхното намаляване за тази категория потребители в бъдеще, обясни той. Според Божилов трябва да се извърши тристепенна класификация на битовите потребители на база тяхната консумация и да се въведат по-ниски цени за част от потребяваната от тях елекроенергия. Сред мерките той посочи намаляване в пъти цената на нощната тарифа спрямо дневната и въвеждането на уикенд тарифа за битовите потребители. Той обясни, че за "енергийно беден" клиент ще се счита всяко едно домакинство, което дава над 10% от доходите си за енергийните си нужди. В България към тази категория спадат между 70 и 80% от семействата.

Тези мерки целят ценово стимулиране на консумацията в интервали, когато тя е много ниска и създава значителни дисбаланси в електроенергийната система на страната. "Ние всички ще попаднем в категорията "беден потребител", но само така ясно ще дефинираме кой може да си плати сметката и кой не", заяви Божилов.

От КТ "Подкрепа" предлагат още ТЕЦ "Марица – Изток 3 Контур Глобал" и ТЕЦ "АЕЦ Гълъбово" да се отделят от българската електроенергийна система и да преминат в паралелна работа с Турската електроенергийна система, като реализират продукциите си там. По този начин ще бъде осъществявана продажбата на 1450 MW почасови товар в Турция и дългосрочно реализиране на произвежданата електроенергия от двете централи. "Държим ключа чисто географски и ако не се възползваме, това би било престъпление", категоричен беше енергийният експерт.

Той настоя още България незабавно да тръгне по пътя за стартиране на търговия със зелени сертификати, които постепенно да заменят дотираните цени на произвежданата електроенергия, като закупуването им да бъде съобразено със степента на замърсяване на съответния потребител на електроенергия.

Пълната програма на експерта предвижда оптимизиране на разходите с 20-25% и намаляването им с до 1 милиард лева на фона на сегашните 4,5 милиарда лева разходи годишно.

Пощенските служители започват стачка?

Днес трябва да стане ясно дали работещите в системата на "Български пощи" ще започнат ефективни стачни действия. От КТ "Подкрепа" ще об...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика