Куп пари по новия проектобюджет - с неясни адресати

4647
Куп пари по новия проектобюджет - с неясни адресати
Снимка: БГНЕС

400 млн. лева предвижда държавата, за да се разплаща с непризнати от ЕС и наддоговорени с цел презастраховка европейски проекти, които ще се довършват с национални средства. Това стана ясно при първото четене на ниво комисии на проектобюджет 2016, информира в. "Сега".

Вчера водещата бюджетна комисия и съпътстващи комисии в НС одобриха проекта на първо четене с гласовете на партиите, подкрепящи кабинета, БСП и ДПС гласуваха против. С проектобюджета за 2016 г. се актуализира и този за 2015, като в резултат дефицитът за т.г. ще се увеличи от прогнозираните 3 на 3.3% по консолидираната фискална програма.

Близо 97 млн. лв. от бюджета за 2016 г. са предвидени за ДАНС, 40% е "кадровата необезпеченост" в агенцията

Към момента капацитетът в ДАНС е зает на около 60%, а в Държавна агенция "Разузнаване" /бившата Национална разузнавателна служба/ има 3...

Най-рязко се увеличават заложените разходи в държавния бюджет за строителство и закупуване на дълготрайни материални активи. Те се увеличават с близо 1,7 млрд. лв. до рекордните за последните години 2,5 млрд. лв., като от проектобюджета не става ясно за какво ще се харчи голяма част от сумата. Вчера финансовият министър Владислав Горанов обясни, че близо 200 млн. от допълнителните капиталови разходи са за сектор сигурност и отбрана, включително закупуване на кораби и вноска за изтребители. Други 100 млн. лв. разходи ще отидат за разплащане на безплатното саниране, ще се строят пътища и тунел под Шипка, 78 млн. лв. извънредно за строителство са планирани и за министерствата и агенциите извън официалните им бюджети. Защо сумите не са включени в тях, така че да е ясно кой какво ще получи - отговор няма.

От обяснението на Горанов се разбра, че в списъка с неназовани капиталови разходи са включени и 400-те милиона лева за уреждане на проблеми около старите оперативни програми. 600 млн. лв. от извънредните капиталови разходи са под въпрос и ще бъдат направени само ако се реализират планираните допълнителни приходи от концесията на Летище София, обясни Горанов. Очаква се тези приходи да отидат за разходи в сферата на транспорта, каквато устна договорка имало с транспортния министър.

Липсата на яснота за капиталовите разходи догодина бе основна критика от страна на БСП към проектобюджет 2016. Левицата не приема и актуализацията на бюджет 2015 заради неспазените обещания за намаляване на дефицита, провалените ограничения за заплатите и извънредната ситуация около еврофондовете. От ДПС разкритикуваха липсата на желание за реформи и заместването им с нови и нови дребни данъци, от които не се очакват сериозни постъпления. За отпадане на тези данъци на второ четене, включително и на ръста на винетките, призова и депутатът от РБ Мартин Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика