КЗК позволи сделката за ЧЕЗ - ето мотивите

3045
КЗК позволи сделката за ЧЕЗ - ето мотивите
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

С какви мотиви КЗК разреши в крайна сметка на "Еврохолд" да придобие българския бизнес на ЧЕЗ? Комисията вече публикува изцяло решението си на електронния си сайт и в рамките на 45 страници излага целия случай.

Интересен факт е следното откритие на КЗК: "Въз основа на всички събрани в хода на задълбоченото проучване данни в тяхната съвкупност, може да се заключи, че в конкретния случай обединяването на две големи икономически групи, опериращи в секторите електроенергетика и застраховане, не води до създаване или засилване на господстващо положение на нито един от засегнатите пазари, на които оперират страните по сделката. След осъществяване на концентрацията обединената група не би действала независимо от своите конкуренти, клиенти и доставчици, предвид структурата и динамиката на анализираните по-горе съответни пазари".

Може ли "Еврохолд" да купи ЧЕЗ, КЗК се произнася отново

Може ли "Еврохолд" да купи ЧЕЗ? КЗК се произнася отново, след като съд отмени отказа на контролния орган от преди година. Сделката е п...

Именно с мотив, че "Еврохолд" може през застрахователния си бизнес да влияе на конкуренти на ЧЕЗ, КЗК спря сделката. Последва обаче жалба в съда и сега Комисията открива друго - че застрахователният бизнес на "Еврохолд" не създавал господстващо положение. А защо - ето едно от заключенията: " ... цената на подобен застрахователен продукт би била по-висока при продажба на свързани лица и в този смисъл икономически необоснована и финансово неизгодна за всеки един участник в групата". Подробности от първото решение на КЗК, което беше абсолютно противоположно - ТУК!

Припомняме, че през юни беше разпространен скандален аудиозапис в най-голямата платформа за видеосподеляне YouTube. Записът е на човек, който говори по телефона, а гласът му прилича на този на премиера Бойко Борисов. "Иначе раздуйте това, че вкарах КФН по "Еврохолд" на тоя да му размажа физиономията, че не се съобразява с мене", казва гласът.

Чужди лаборатории обявиха записа за автентичен, а през август бившият правосъден министър и лидер на "Да, България" Христо Иванов внесе сигнал в прокуратурата по случая. Прокуратурата обаче започна дело за това кой е правил записите, а не за тяхното съдържание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика