КЗК с двоен удар - забрани продажбата на ЧЕЗ и на "Нова Броудкастинг груп"

9333
КЗК с двоен удар - забрани продажбата на ЧЕЗ и на "Нова Броудкастинг груп"
Снимка: БГНЕС

В две отделни свои решения, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ на "Инерком България", както и продажбата на "Нова Броудкастинг груп".

Решението за ЧЕЗ

"Инерком България" иска от КЗК ускорено проучване по сделката за ЧЕЗ

Намери ли "Инерком България" пари, за да купи българския бизнес на ЧЕЗ? Този въпрос става отново актуален, след като днес (26 юни) КЗК ...

Като причина за спиране на сделката КЗК посочва хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. С други думи – компанията на Гинка Върбакова не може да купи "ЧЕЗ България" ЕАД, "ЧЕЗ Разпределение България" АД, "ЧЕЗ Електро България" АД, "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, "Бара Груп" ЕООД, защото ще има монопол на пазара на електрическа енергия от ВЕИ, по-специално фотоволтаици.

Освен това, КЗК е намерила и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване/доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи. А анализът на КЗК сочи, че "предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група" т.е. КЗК се опасява, че ще има монопол на ЧЕЗ на всички гореизброени пазари, ако сделката с "Инерком България" ЕАД бъде приключена.

Преди днешното заседание на Комисията по енергетика в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, която дори подаде оставка заради сделката, но тя така и не беше приета, отказа коментар и посочи единствено, че КЗК е компетентният орган в случая.

Позицията на "Инерком"

Петр Келнер взема изцяло "Нова броудкастин груп"

Чехът Петр Келнер взема 100% от "Нова броудкастинг груп" чрез компанията си PPF, а не само 95%, както беше обявено в началото на седмиц...

Малко след като стана ясно какво е решението на КЗК, компанията на Гинка Върбакова излезе със следната позиция: "Изненадани сме от решението на Комисията за защита на конкуренцията да забрани концентрацията между "Инерком България" ЕАД и дружествата от групата на ЧЕЗ в България. "Инерком България" ЕАД внимателно ще анализира мотивите за решението на Регулатора и в следващите дни ще обявим както нашето становище във връзка със забраната, така и последващите действия, които компанията ни ще предприеме".

Решението за "Нова Броудкастинг груп"

Що се отнася до групата на Нова телевизия, в която влизат дъщерни дружества "Нет Инфо" АД и "Агенция Ева" ООД, КЗК изразява "основателни опасения" за ефекта от сделката върху конкурентна среда в областта на медийните услуги, както и хоризонтално припокриване на дейностите на участниците в концентрациятана пазара на онлайн търговия. "Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще й даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги", казват от КЗК. По същество това значи, че ако сделката бъде пусната, медиите от групата на Нова телевизия ще могат да установят търговска политика, която да изхвърли от пазара конкурентни медии и медийни групи. "Предвид пазарното положение на предприятието (бел. ред. - Нова Броудкастинг груп), в резултат от концентрацията е възможно съществена промяна в условията и цените на Нова в посока ощетяване на крайния потребител", посочва КЗК и напомня, че "пазарното присъствие на предоставянето на медийни услуги пряко влияе и на пазара на рекламата".

Официално т.е. по документи като купувач на "Нова Броудкастинг груп" е ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В., но всъщност купувач е чешкият милиардер Петр Келнер. Келнер е доста известно име що се отнася до телекомуникационния сектор, като той подписа споразумение за закупуването на "Теленор". Кой точно е Келнер - припомнете си в специалната статия на Actualno.com!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика