КЗК: Тунелът под Шипка да се строи, изпълнителят е избран законно

4698
КЗК: Тунелът под Шипка да се строи, изпълнителят е избран законно

Комисията за защита на конкуренцията разреши засега в полза на “Хидрострой” АД спора за това кой да бъде избран за проектант и изпълнител на тунела под Шипка и свързания с него обходен път на Габрово.

На 30 септември антимонополната комисия е отхвърлила жалбата на “Трейс Груп Холд” и “Алве консулт” ЕООД срещу класирането на участниците в процедурата. Решението обаче може да се обжалва от “Трейс” в 14-дневен срок пред Върховния административен съд, чието решение ще бъде окончателно. Решението на КЗК е с дата 30 септември.

Томислав Дончев: Защо служебният кабинет не продължава процедурата за тунела под Шипка?

Защо служебният кабинет не продължава процедурата за стратегическия обект - тунел под връх Шипка? Това попита пред гражданите на Габров...

От пътната агенция обаче съобщават за “24 часа”, че решението на антимонополната комисия им е съобщено на 5 октомври. В такива случаи 14-дневният срок за обжалване се брои от датата на уведомяването на страните, т.е. “Трейс” биха могли да обжалват чак до 19 октомври, вторник. “В зависимост от факта дали Обединение “Шипченски проход” ще обжалва решението на КЗК пред ВАС, или решението на КЗК ще влезе в сила, АПИ ще предприеме съответните по-нататъшни действия във връзка с процедирането на обществената поръчка”, казаха от пътната агенция.

Проектът за тунела под Шипка е за 358 млн. лв. и е единствената обществена поръчка в пътното строителство от такъв мащаб, която бе довършена от служебното правителство. Процедурата обаче стана повод служебната регионална министърка Виолета Комитова да уволни предишния шеф на АПИ Апостол Минчев и члена на управителния съвет на агенцията Ивайло Денчев, тъй като те одобриха с подписите си решението на вътрешноведомствената комисия, която класира на първо място “Хидрострой”, а на второ - “Трейс”. Уволнението обаче бе направено официално с други мотиви, а по-късно Ивайло Денчев бе назначен за временно изпълняващ длъжността председател на АПИ, какъвто е и досега. Засега от “Трейс” не коментираха дали ще обжалват, но при подаването на жалбата срещу класирането те направиха това в последния възможен ден.

От решението на КЗК личи, че спорът е бил за 15 точки в повече при класирането на офертите, от които “Трейс” твърдят, че са били лишени неправомерно при оценяването на офертите. Тези 15 точки идват от това, че методът за строителство, предложен от фирмата, според нея не е бил оценен адекватно. Спорът изобщо не засяга предложената цена, която и при двете фирми, класирани на първите две места, се различава с по-малко от 1 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com