X
 
 

КЗК удари ЧЕЗ и ЕВН с глоби за милиони

1859 0
photo of КЗК удари ЧЕЗ и ЕВН с глоби за милиони
Снимка: БГНЕС
Злоупотреба с монополно положение, заради която са увредени интересите на клиенти, потребители и независими търговци що се отнася до търговията с ток на свободния пазар доведе до налагане на четири глоби за дружества от икономическите групи на ЧЕЗ и ЕВН. Решението е на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Общата сума на глобите е почти 6 млн. лева - 5 992 745 лева. Глобени са "ЧЕЗ Електро България", "ЧЕЗ Разпределение България", "ЕВН България Електроснабдяване" и "Електроразпределение Юг". Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в срок от 14 дни.

КЗК одобри продажбата на ТЕЦ Варна

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) одобри сделката за придобиването на ТЕЦ Варна. Централата се продава от чешката компания Ч...

Причините за глобите доста си приличат, но тези на ЧЕЗ са малко по-малки от тези на ЕВН. Общата глоба за ЧЕЗ е 2 193 540 лева, докато тази на ЕВН е 3 799 205 лева.

Като основна причина за глобата на "ЧЕЗ Електро България" е посочена следната причина - прилагане на обща стратегия, с която се дискриминират независимите търговци извън икономическата група на ЧЕЗ и се ограничава търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени чрез осъщетсвяване на обмен на съществена информация между предприятия от икономическата група на ЧЕЗ за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени. За разпределителното дружество на ЧЕЗ, КЗК казва, че е осъществявало обмен на "съществена" информация между предприятия от икономическата група на ЧЕЗ за клиенти, които преминават от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени, както и възпрепятстване на процеса на първоначална смяна на крайния снабдител с доставчик по свободно договорени цени.

Какви точно глоби отнася ЕВН - научете в Expert.bg

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители