КЗП: Рисково е да се пазарува от временни базари

5765
КЗП: Рисково е да се пазарува от временни базари

Потребителите да бъдат още по-внимателни при пазаруване от временни Коледни базари, независимо от това, че за тях важат същите правила като тези за останалите търговски обекти. Значително по-голям е рискът от придобиване на опасни продукти, като коледно-увеселителни стоки за шега, например. Това предупреждение отправи Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), в интервю за Bulgaria On Air.

Маргаритов добави, че гражданите трябва да имат същите изисквания към търговците с временни обекти и ако установят проблем – същите претенции към тези тях, както и към всички останали.

КЗП откри в Банско приемна за граждани

Днес Комисията за защита на потребителите (КЗП) откри приемна в Банско, която ще функционира през целия зимен сезон. Това съобщи Димитъ...

Той потвърди, че потребителите имат безусловно право на рекламация и на закупени при намаления стоки и посочи, че търговецът следва да предприеме действия по удовлетворяването на тази претенция, като ремонтира или замени стоката, или върне парите на клиента си.

Маргаритов припомни, че екипите на комисията присъстват активно на пазара от средата на миналия месец по темата за намаленията и във връзка с кампаниите „Черен петък”, и по повод всички останали промоции. „Смятам, че като активен контролен орган засега успяваме да се справим добре с това да контролираме пазара и там, където се установяват някакви нарушения, да има дори и лек елемент на превенция така, че да не се стига до засягане правата на широк кръг потребители”, каза той.

Нереалният процент намаление е най-често установяваното от КЗП нарушение при тези кампании. Друг трик на търговците, за който Маргаритов предупреди, е да предлагат няколко стоки в комплект, като твърдят, че е по-изгодно да бъдат закупени по този начин, отколкото поотделно. Като цяло, обаче, броят на нарушенията намалява с около 10% на годишна база, посочи той.

Той каза, че най-често срещаните случаи на нарушения са при телекомуникационните услуги и техника и при аудио-визуалната и битовата електроника.

Компаниите за "бързи кредити" се "изкушавали" да ограничават права на потребителя

Комисията за защита на потребителите (КЗП) се е натъкнала на нарушения, при които търговците в сферата на небанковите финансови институ...

Маргаритов напомни, че закупена онлайн стока може да бъде върната в срок от 14 дни, а в търговската мрежа – само при добра търговска практика, каквито все по-често се срещат и у нас.

Вече работят приемни на КЗП в зимните курорти Банско и Пампорово, предстои откриването на такива и в Боровец и Чепеларе. В тях потребителите могат да получат информационни материали за своите права или да подадат сигнал или жалба, за да бъде извършена проверка. „Смятам, че активното ни присъствие по отношение контрола на туристическия продукт, заедно с усилията на Министерството на туризма, ще допринесе да имаме много хубав сезон тази зима”, добави Маргаритов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика