Леко се повишават екотаксите за старите коли

7536
Леко се повишават екотаксите за старите коли

Екотакстите за стари автомобили се увеличават, а за новите коли, хибридите и електромобилите те стават по-ниски, обявиха министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и заместникът й Красимир Живков, информира bTV.

Екотаксата (наричана официално "продуктова такса") за коли от 5 до 10 години се увеличава с 3% - от 253 лв. на 260 лв, даде пример Живков. За над 10-годишните коли увеличението е от 267 на 275 лв.

Горанов: Данъкът за стари автомобили трудно ще се промени

Данъкът за стари автомобили трудно ще се промени. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по време на дискусията "Да! На бълг...

Размерът на таксите е еднакъв с други източноевропейски страни като Полша и Чехия, където автомобилният парк е предимно с коли над 10-15 години, коментира той.

Същевременно продуктовите такси на новите автомобили се намаляват с 5%, а на тези до пет години - с 3%. Досегашната такса за нови автомобили е 146 лева, а сега става 138 лв, сметката за колите до пет години е: от 200 лева таксата спада до 194 лева.

Промените са заложени в наредба за определяне на продуктовите такси, публикувана за обществено обсъждане в сайта на екоминистерството. Продуктовите такси на електромобилите се намаляват с 30%, а на хибридните коли - с около 15%.

При хибридните намалението е по-малко, тъй като използват бензинови двигатели, които замърсяват околната среда и се изискват повече средства за тяхното разкомплектоване и оползотворяване.

Няколко града останаха без регистрационни табели за автомобили

Пълен хаос с регистрацията на новите коли. В още няколко града регистрационните табели свършиха, съобщава Нова телевизия. Обжалване на...

Досега за електромобилите и хибридните коли таксата беше както за останалите автомобили.

По данни на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда годишно общите приходи от екотакси са приблизително около 3 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика