Лихвите остават ниски поне още 6 месеца

1895
Лихвите остават ниски поне още 6 месеца
Снимка: iStock

Лихвите по кредити най-вероятно ще се задържат на сегашните си ниски нива до края на годината. Ниска ще остане и доходността от депозитите. Това прогнозират експертите на БНБ в икономическия преглед за втората половина на тази година. Това означава, че кандидатите да си купят жилища с евтин ипотечен кредит имат още половин година, за да инвестират в имот, пише в. "24 часа".

Тъй като от 30 юни са в сила новите правила за кредитиране на ЕЦБ, всеки трябва да прецени дали ще може да изплаща вноските по заема си. Ако ги бави или финансовото му състояние се влоши, той ще бъде определен като рисков и ще получи по-трудно и при по-лоши условия нов заем.

Хампарцумян: Няма да се вдигат лихвите на закъсали клиенти "по правилник"

Клиенти, чието финансово състояние се променя, ще бъдат по-внимателно наблюдавани, но няма да им се вдига лихвата. Това заяви банкерът ...

Според прогнозата на централната банка рискът това да се случи до края на годината не е висок. Експертите предвиждат по-висок ръст на икономиката – 3,7% вместо очакваните преди това 3,1%.

Основания за корекцията на предишните очаквания са свързани с ниската безработица, увеличаването на доходите и очакванията за задържане на лихвените нива на рекордно ниски равнища.

Годишната инфлация слабо ще се ускори - до 2,6%, след което ще започне да пада и ще се задържи на нива около 2% през следващите две години, очакват още от централната банка.

За периода 2020-2021 г. ръстът на икономиката ще започне да се забавя до 3,4%, основно заради външни фактори – очакванията за рецесия в еврозоната, Брекзит, търговската война между САЩ и Китай.

Рекордно ниски лихви на българския банков пазар - с тенденция за още

За рекордно ниски лихви по кредити съобщава вестник "Сега". За покупка на ново жилище някои банки вече отпускат ипотека под 3%, а потре...

С изчерпването на негативния принос на Турция БНБ прогнозира външното търсене на български стоки и услуги да започне да се ускорява през 2020-2021 г.

По-евтини петрол и долар в сравнение с миналата година очакват още от централната банка през идните две години след настоящата. Цените на неенергийните продукти в долари първоначално ще се понижат през 2019 г. и ще започнат да се повишават през 2020 г. и 2021 г.

Но има две групи рискове, които могат да променят прогонозираните показатели. Първата е свързана с темпа на растеж на икономиката, който може да се забави повече и да свие търсенето на български стоки и услуги.

Втората група фактори е свързана с динамиката на съфинансираните от ЕС публични инвестиции, които също могат да забавят икономиката в следващите две години.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com