Лихвите по ипотечните заеми може да паднат до 4%

7212
Лихвите по ипотечните заеми може да паднат до 4%
Снимка: Thinkstock

Лихвите по ипотечните кредити ще продължат да падат и догодина може да стигнат до 4-4.5%. Това прогнозираха финансови експерти.

И цената на потребителските заеми ще намалее. Въпреки това половината българи нямат намерение да теглят нови кредити за потребление, показва анкетно проучване на портала "Моите пари", цитирано от в. "Сега".

Банките раздават 90% от депозитите като кредити, заяви Хампарцумян

Съотношението на кредити към депозити е около 90%. Това означава, че 90% от депозитите са раздадени като кредити на граждани и фирми. И...

Въпреки че лихвите се топят осезаемо, потребителските заеми остават доста скъпи, макар да се движат в широк спектър. Една пета от българите плащат между 10 и 14.5% годишна лихва. За 7% от длъжниците лихвата е даже над 15 %. В същото време едва 4% от кредитополучателите плащат лихва под 6 на сто, сочат данните на проучването.

Лихвите по ипотечните заеми традиционно са по-ниски. В момента може да се намери финансиране за жилище при 5.6%-6% лихва, а догодина са възможни и нива около 4-4.5% през 2016 г., прогнозира Румен Радушев от Пощенска банка. Според експерта и лихвите по кредитите за потребление ще продължат да се свиват и догодина няма да надвишават 10%.

Тези оптимистични за кредитополучателите прогнози не се споделят от Централната банка. Наскоро подуправителят на БНБ Калин Христов обяви, че намалението на лихвените проценти по кредитите е достигнало своето дъно и занапред посоката ще е нагоре.

Българите стават все по-разумни, когато опрат до дълг, и теглят по-малки заеми. Въпреки че през 2015 г. броят на изтеглените потребителски кредити е по-голям, отколкото преди година, стойността им намалява. Нaй-пpeдпoчитaният paзмep сега е между 3000 и 6000 лв. Това са посочили 1/5 от анкетираните. Преди година най-масовият заем е бил над 24 000 лева.

Обвиниха студентка, изтеглила кредити за близо 14 500 лв. с чужди лични карти

Обвинителен акт срещу 25-годишна студентка, използвала чужди лични карти за теглене на кредити за близо 14 500 лева, внесе Районната пр...

Според финансовия експерт Иван Стойков българите са си взели поуки от голямата кредитна еуфория и последвалата финансова криза и днес са много по-предпазливи и дисциплинирани в отношенията с банките. Хората вече си правят по-добре сметките, когато влизат в дълг, и 62% си плащат вноските в срок, а 27% не си позволяват да закъсняват с повече от месец. Така на практика само 10% от кредитополучателите влизат в сериозни просрочия.

Една трета от кредитополучателите отделят между 10 и 20% от доходите си за месечните погасителни вноски. А 9% от длъжниците дават над 60% от месечния си бюджет за плащане на заеми. В масовия случай вноските по кредитите са в диапазона 50-250 лв. Това се отнася за близо 50% от потребителите. 16% от българите изплащат вноски от над 500 лв. месечно.

Все повече потребители търсят бързо финансиране и теглят експресни кредити, въпреки че при тях таксите са по-високи, обясни Румен Радушев. Друга отчетлива нова мода са онлайн заявките за заем, които имат 85% ръст през тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com