Любомир Дацов: Проектобюджетът за догодина е изцяло политизиран

7743
Любомир Дацов: Проектобюджетът за догодина е изцяло политизиран
Снимка: Ива Иванова /Аctualno.com

Проектът на бюджет за догодина е изцяло политизиран. Това заяви в интервю за БГНЕС Любомир Дацов, финансов експерт и бивш заместник-министър на финансите в два кабинета.

"Този бюджет предизвиква по-скоро в мен недоумение. Недоумение поне за няколко неща. Първо – защото вътре, под лозунга за борба с кризата, е наблъскано всичко, но много малко от това, което всъщност трябва. В бюджета се предлага някой да харчи едни огромни пари от нашите данъци, както и да се направят дългове, които да плащаме в бъдеще, за неща, които или са спорни, или противоречат на здравата логика“, смята Дацов.

Финансист: България продължава да е на дъното

Няма никакво значение колко милиони имаш и каква кола караш, след като слизаш от колата и със скъпата си обувка стъпваш в локвата и ти ...

Според него политическият аспект в бюджета е ясно разбираем от гледна точка на предстоящите догодина избори. "Плюс някои стъпки, според мен, свързани със зависимости, които не са публични“, загатна още той, но без да поясни подробности. "Ако аз отговарях за този бюджет, той нямаше да е такъв. Това, което най-много дразни в него е изливането на средства, замаскирано като борба с COVID-кризата“, каза още Любомир Дацов.

За големият заложен дефицит експертът коментира: "Никой не може да обясни защо се прави този дефицит. А всъщност се прави така, че едни средства се изливат в посока на едни фирми, а обясненията са направо детски. За толкова много милиони, предвидени да бъдат дадено допълнително не може да има такова обяснение. Или пък обяснението е, че е пълен хаос в управлението на бюджета и по-специално по министерствата. Например – сключени са бъдещи договори за бъдещи периоди, по които е предвидено да се платят големи аванси, ама те не са осигурени с бюджета и сега трябва да бъдат платени. Това е детско обяснение, но зад него стои нещо друг. По закон ти не можеш да сключиш такива договори, ако не са осигурени“.

Според него дори може да се говори за нарушения на Закона за публичните финанси, където е предвидено, че нивото на разходите в бюджета не може да надвишават 40% от БВП. Мерките срещу COVID-19, залегнали като политики в бюджета пък Дацов определи като „миш-маш“. Според него от "голямото харчене и пилеене на пари“ ще има единствено неясен ефект.

"Ако действително зад това стои идеята да се води антициклична политика, по-добре е да се даде право на хората на преценят какво да правят със собствените си пари, т.е. да бъдат намалени данъците. Антицикличната политика е свързана и с това как структурираш разходите, по какъв начин“, обясни Любомир Дацов.

Колко чиновници ще получават с 30% по-високи заплати?

Увеличението на заплатите на чиновниците с 30% ще обхване около 35% от тях, заяви финансистът Любомир Дацов, бивш зам.-министър на фина...

"Разходите, които генерират икономически растеж и са най-ефективните в този момент, това са капиталовите разходи. Учудващо е, че те остават на нивото от предходните години, като относителен дял. Не се променят“, допълни още той.

Експертът допуска, че голямото харчене, както го определя той, може да се счита за купуване на политическа подкрепа."Не може да се избяга от правенето на социална политика. Макар и с малко на брой инструменти, системите ни досега функционираха правилно от гледна точка на принципите. Имахме насочване на парите, подоходен критерий, който позволява да не се разпиляват средствата и да достигат до хората. Като гражданин аз предпочитам този подход – намаляване на данъците вместо помощи за всички. Системата „на всекиго по малко“ е неефективна“, смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика