М. Хамънова: Екомисленето не е мода, а необходимост

3404
М. Хамънова: Екомисленето не е мода, а необходимост
България не е отворена към промените, всичко се случва много бавно и трудно, смята създателят на първата в България мрежа на зеления бизнес

Марияна Хамънова е създател на първата в България мрежа на зеления бизнес - www.cleantech.bg. Платформата осъществява дейност на две нива - вътрешно, обединявайки българската екоситема и външно - свързва България с други клъстери, организации, фирми, инвеститори и глобалната Cleantech общност.

Като Председател на Фондация "Идентичност за България", Марияна участва в различни инициативи, свързани с изграждането на по-светъл имидж на страната ни и силно вярва в потенциала и качествата на България. Фондацията, чрез проекта Back2BG, обединява мрежа от български специалисти, с образование и професионален опит в чужбина, които желаят да градят своето бъдеща за и в България.

Марияна е един от лекторите на CEO Conference, която ще се проведе на 10 май 2012 година.

Приех да участвам в CEO Conference 2012, защото смятам, че темите, свързани с налагането на по-устойчив бизнес са изключително важни, споделя тя.

Всяка промяна започва от мениджърския екип на организацията и зависи от професионалната подготовка на този екип. Важно е да се изгради съзнанието, че бизнесът (особено МСП) е този, който трябва по-бързо и ефективно да отговори на динамиката, да налага политики и изгради предпоставки за развитие.

Радвам се, че на CEO Conference 2012 ще имаме възможност да поговорим точно по тези теми и се надявам това да е полезно за всички, казва Хамънова.

Началото на Cleantech Bulgaria

Всичко започна преди около година. В началото ми хареса много идеята за създаването на национална мрежа от специалисти, експерти, компании, университети и инвеститори, които работят в сферата на чистите технологии.

В България няма друг подобен проект, а постоянно се говори за иновативни технологии и устойчиво развитие. Реших, че това е уникална възможност да структурираме българската екосистема и да започнем различни дейности в тази насока.

Cleantech платформите съществуват в няколко държави и са свързани помежду си – Англия, Италия, Испания, Холандия, Финландия, България, както и в някои американски щати.

Разработени са от английската компания Skipso и предоставят възможност за структуриране на дейността на организациите, подпомагайки ги с ноу-хау, контакти и иновативни подходи. Идеята е да се използват вече доказани механизми, които да бъдат адаптирани в различните страни от местни организации. За България е голямо предизвикателство да е първата страна от Централна и Източна Европа, станала част от тази мрежа. Примерът на България предизвика голям интерес от други балкански държави за стартиране на бизнес в тази насока – към настоящия момент обсъждаме стартирането на Cleantech Romania и Cleantech Albania.

Cleantech Bulgaria стартира през ноември 2011г. и за по-малко от половин година вече работи по няколко конкретни проекти, основно в следните насоки:

• Предоставяне на специализирани услуги на чуждестранни „чисти” компании за навлизане на българския пазар.

• Организиране и провеждане на различни кампании в България, целящи да активират и мотивират към промяна българската екосистема и бизнес. Такъв проект е предстоящата през юни кампания – Green Office Week 2012.

• Предоставяне на иновативни стратегии за стимулиране иновационния процес в компаниите – т.нар. Open Innovation Challenges

Най-големите предизвикателствата пред бизнеса днес

 Има много сектори, които трябва да бъдат модернизирани, като всичко трябва да стартира от промяна в съзнанието на българските мениджъри и служителите в компаниите.

България не е отворена към промените, всичко се случва много бавно и трудно, а светът се движи с много по-бързи темпове. Малко са компаниите, които успяват да се справят с тези процеси и това затруднява иновациите и навлизането на нови практики в бизнеса. Екологичното мислене не е мода, а необходимост. Чистите технологии са неутрални, те са само средство, а не са цел. Всичко зависи от това, какво ние влагаме в тях. Това е мой любим цитат „Eco tehnology is only as smart as smart is the user!”

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика