Мая Манолова: Експлоатацията на труд в България е в пълна сила

11142
Мая Манолова: Експлоатацията на труд в България е в пълна сила
Снимка: БГНЕС

"Експлоатацията на труд в ХХI-ви век в България е в пълна сила". Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред БНТ по повод законодателните промени, с които работниците на закрити предприятия да могат да получат дължимите си заплати от Фонда за гарантиране на вземанията.

"Дори не говоря за минималните и мизерни заплати. Не говоря за тежкия миньорски труд, който се заплаща в размер около минималната работна заплата. Има безобразни работодатели, които бавят или не плащат дори тези мизерни работни заплати", заяви омбудсманът.

Депутатите ограничиха правомощията на ЧСИ, предложени от Мая Манолова

С пълно единодушие депутатите от Комисията по правни въпроси прие на първо четене предложените от омбудсмана Мая Манолова и граждански ...

Манолова настоява да бъде забранено предприятията, които не се издължават на своите работници, да участват в обществени поръчки.

"Една фирма печели обществени поръчки от ДФ "Земеделие", от министерства, даде пример тя. "Причината да печели тези поръчки е, че посочва най-ниска цена. В тази цена трудът на работниците не е включен", възмущава се Манолова.

Манолова настоява със законови промени работниците да си получат дължимите заплати от Фонда за гарантиране на вземанията.

Едно от предложенията на Манолова е, когато фирмата не е в неплатежоспособност и работникът реши да я съди, да може да направи това по бърза процедура.

Работниците да не бързат със съдебни дела, посъветва тя хората, чиито възнаграждения са забавени. Очаквам в края на септември работникът да има бърза писта да се снабди с изпълнителен лист за изплащане на парите от работодателя си, обясни тя.

Манолова отнесе проблема с ЧСИ до Съда в Страсбург

Европейският съд по правата на човека в Страсбург може да бъде залят от дела на българи, пострадали от частни съдебни изпълнители. То...

При сегашните условия Фондът за гарантиране на вземанията може да изплати до шест заплати, но при условие, че трудовият договор на работника е прекратен не по-късно от 3 месеца преди да е започнало производството за несъстоятелност на работодателя по решение на съда.

Невъзможен е срокът, категорична е Манолова. Тя обясни, че при подобни процедури има размяна на книжа, съдът трудно може да се включи в 3-месечния срок. Фондът разполага с 250 млн. лева, а годишно плаща около 1 млн. лева.

Манолова обърна внимание и върху поведението на депутатите, които вместо да разгледат предложенията, внесени от омбудсмана, създадоха комисия. "Накрая депутати от различни цветове внесоха минимум от моите предложения, които бяха гласувани и в пленарна зала, за което благодаря", каза Манолова.

Да влезе в сила забраната на продажба на фирми на клошари, настоява Манолова. Не може да хванеш работодател да си плати задължения, защото в момента, когато почне проверката, на другата сутрин фирмата е продадена, поясни омбудсманът. "Има голям проблем със законодателството. Внесли сме законопроект, настоявам да бъде приет", каза бившият депутат и настоящ омбудсман.

Държавата трябва да раздаде справедливост на хората, които са си изработили мизерните заплати. Не става дума за луксове, става дума за хляба, обувките и учебниците на децата на тези работници. Става дума за демографския проблем, защото хората освен да напуснат пределите на България какво друго им остава, запита Манолова.

Мая Манолова ще настоява за закриване на социално-педагогическите интернати в България

Омбудсманът Мая Манолова ще настоява за закриване на социално-педагогическите интернати в България, като този в сливенското село Драгод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Няколко дни преди края на 49-то Народно събрание: Ще отстранят ли Росен Желязков?

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика