Менда Стоянова: Излишъкът за първите три месеца е 1,6 млрд. лева

7815
Менда Стоянова: Излишъкът за първите три месеца е 1,6 млрд. лева
Снимка: БГНЕС

„Държавата трябва задължително да продължи да функционира. Икономиката сериозно не работи, отсрочихме плащания, но едновременно с това трябва да се гарантира изпълнението на основните функции на държавата – здравеопазване, образование, социална система, сигурност". Това заяви в студиото на "Още от деня" по БНТ Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява Парламентарната комисия по бюджет и финанси.

"В актуализацията на бюджета предвидихме дефицит, за да може да компенсираме спада в приходите за периода, в който работата спира или силно намалява. Тези пари ще бъдат предвидени по схемата 60/40, която ние ще допълним и държавата ще поеме и осигуровките на служителите, а за работодателя ще останат само 40% от заплатите“. 

Комисии гледат на второ четене днес бюджета и извънредното положение

Две комисии ще заседават днес – бюджетна и правна, предаде БГНЕС.  Бюджетната комисия ще разгледа на второ четене Законопро...

По думите на Стоянова не трябва да забравяме, че сме във валутен борд и нямаме възможност да финансираме по друг начин, освен чрез заеми. Именно това е причината за поисканото увеличение на лимита за заем. „Ние не можем да раздаваме пари просто ей така. Ние не сме САЩ и Доналд Тръмп, които са пуснали печатницата за долари и раздават. Не може да се раздават пари на калпак. Те трябва да се дават на тези, които имат нужда от тях“, допълни тя.

„Работниците, които са били съкратени, ще трябва да се регистрират в Бюрото по труда и да получат полагащото им се обезщетение за безработица. Що се отнася до самонаетите и такива, които са в неплатен отпуск, те могат да се възползват от безлихвения месечен заем от 1500 лв. с гратисен период 5 години и срок за връщане до 10 години. Самоосигуряващите се не могат да отидат в бюрата по труда, защото те не са плащали осигуровки за безработица и нямат право на такова обезщетение. Те няма как да бъдат безвъзмездно подпомогнати. За да се самоосигуряваш, ти си свободен човек – не искаш да работиш на заплата. Когато си избрал този начин на дейност, ти си поел и някои ангажименти, като този да не се осигуряваш за безработица. Тези хора не могат да отидат в бюрата по труда, защото не са внасяли там. Те са внасяли единствено за пенсии. Трябва да има консенсус, за да може да им се помогне безвъзмездно. Освен това, аз не съм сигурна, че те са толкова изпаднали, някои от тях имат средства, за да продължат без доходи известен период от време“, отбеляза Стоянова. Тя уточни, че от помощта в рамката 60:40 няма да могат да се възползват предприятия, които нямат дейност, защото са я прекратили. Те трябва да преминат към други опции, като, например, неплатен отпуск за служителите.

Според нея програмата, която осигурява безлихвения заем, е много добра, защото няма да е необходимо да се разглежда кредитната история на потребителя, няма да има и други изисквания. Тези стабилизиращи мерки са насочени към малкия бизнес. Има и друга възможност за тях - заем до 100 000 лева - отново безлихвен с гратисен период 5 години и срок за връщане до 10 години. При отпускането на безлихвения заем ще се прави индивидуална оценка от страна на банките.

Земеделските производители ще продължат да бъдат подпомагани от държавата от европейските фондове, откъдето ще се пренасочат средства за сектори, необхванати от директни плащания. Освен това тя заяви, че вече е разработена схема, в която да кандидатстват кланици с условието да изкупуват български агнета на цена не по-ниска от 5 лв. живо тегло. Стоянова увери, че българските банки са в стабилно състояние. Неотдавна всички те са преминали стрес тест при много по-строги условия. Затова те имат готовност да поемат отлагане на плщанията по кредитите на потребителите.

Опозицията нарече актуализацията на бюджета "празен чек", за управляващите е "бонус"

Народните представители обсъждат в зала законопроект за промените в държавния бюджет за 2020-а заради извънредното положение и кризата ...

Шефката на бюджетната комисия увери, че към 30 март хазната е пълна, а излишъкът за първите три месеца е 1,6 млрд лева.  До края на годината обаче се очаква дефицит от 3,5 млрд. лева. Не смятам, че до края на годината ще останем само с тази актуализация на бюджета, каза още Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика