Менда Стоянова: През 2020 г. ще имаме нулев дефицит в бюджета

2492
Менда Стоянова: През 2020 г. ще имаме нулев дефицит в бюджета
Снимка: БГНЕС

2020 г. ще имаме нулев дефицит - колкото приходи, толкова и разходи в бюджета. Това прогнозира председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси в парламента и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова.

По думите й към месец март бюджетът е на излишък от около 1 млрд. Приходите са доста повече - над 660 млн. повече приходи за същия период на миналата година. Тенденцията наистина е много добра. Безработицата от 6.9% е рекордно ниско ниво. Имаме един сериозен фискален резерв от окол 12-13 млрд. лв. От гледна точка на държавните финанси - нещата стоят добре, категорична бе Менда Стоянова в ефира на БНТ.

Актуализират бюджета с 97 млн. лв. заради вдигането на пенсиите

С 97 млн. лв. предстои да бъде актуализиран бюджетът заради повишението на минималните пенсии за осигурителен стаж и възраст. Това съоб...

До 2020 г. Брутния вътрешен продукт (БВП) ще достигне 113 млрд. лв., ако не и по-висок. Това са едни реални предвиждания.

Данъците ще се запазят такива, каквито са в момента. Двете изключения са ръстът на акцизите и ръстът на осигурителните вноски. Това е, което в тригодишната прогноза се предвижда. Това беше и ангажимент на ГЕРБ, отбеляза Стоянова.

Учителските заплати

Ръстът на учителските заплати ще бъде двоен. Това удвояване в тези четири години ще стане постепенно - предвиждаме наесен то да е по-високо от 15%. Едно по-рязко повишаване на средствата на работната заплата би било по-силно като ефект. Но тук в крайна сметка стоят възможностите и балансите в бюджета, уточни Менда Стоянова.

Драстични намаления на бюджета за болнична помощ в област Варна

Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС) – Варна алармира за драстично намаления бюджет за болнична помощ в областт...

Преизчисляването на пенсиите

Според нея пенсионната система като система не бива да бъде разваляна с различни административни решения. Пенсията трябва да се определя в размер на това колко осигуровки този човек е внесъл. Но трябва да се намеси и социалната система. Би било нормално да се върви към преизчисляване на по-стари пенсии, уточни още Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика