МФ приема освобождаването от ДДС на даренията за храни

1550
МФ приема освобождаването от ДДС на даренията за храни
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Финансовото министерство благослови две нови данъчни облекчения в рамките на седмица, които да бъдат въведени с пакета промени в данъчните закони за 2017 г. МФ приема принципно освобождаването от ДДС на даренията за храни и премахването на облагането с 10% на непарични награди за ученици, класирани на национални ученически състезания. И за двете данъчни изменения обаче инициативата за авторство е под въпрос.

Финансовият министър Владислав Горанов даде подкрепа за премахване на ДДС при даренията на храни, след среща с омбудсмана Мая Манолова и представители на хранителния бранш. Съгласно настоящото законодателство на фирмите им е по-изгодно да изчакат изтичането на срока на годност на храните и да ги бракуват, отколкото да ги дарят. При бракуване заради изтекъл срок на годност ДДС не се дължи, докато за даренията фирмите са длъжни да начислят данъка. Този проблем стои от години и се сочи от бранша като причина за огромно разхищение на храни, пише в. "Сега".

Икономиката расте с 2.1% тази година, прогнозират от Финансовото министерство

През 2016 г. се очаква растежът на българската икономика да се забави до 2,1% при 3% за миналата. Това ще бъде резултат от по-умерено н...

"Наистина действащото законодателства поражда един сгрешен стимул да се бракува, вместо да се дарява", коментира след срещата финансовият министър Владислав Горанов. Според него основният риск при въвеждане на такова облекчение е възможността даренията да се използват като прикритие на реална търговска дейност и законодателството трябва да бъде сериозно обмислено.

"С Министерството на земеделието и храните и производителите на храни поехме ангажимент до края на юли да се направят необходимите промени в Закона за храните", коментира омбудсманът Мая Манолова. МФ е обещало да изготви само съответните промени в Закона за ДДС.

На срещата не стана ясно какво е отношението на бранша, омбудсмана и министъра към вече внесените в парламента промени в Закона за ДДС с абсолютно същата цел от депутатите на РБ Мартин Димитров и Петър Славов. Двамата предложиха освобождаване от ДДС на даренията на храни, като предлагат няколко вида ограничения. Според проекта облекчението ще важи само за дарения, направени през специално регистрирани за целта юридически лица с нестопанска цел, извършващи дейност "хранително банкиране". То ще се предоставя за дарения, направени не по-рано от 30 дни преди изтичането на срока на годност, предвидено е и ограничение за общия обем на дарения по този ред - до 0.5% от годишния оборот на фирмата.

Българският дарителски форум подкрепи инициативата, макар да разкритикува ограниченията като неработещи. Законопроектът е внесен в НС от април 2016 г. и стои на "трупчета", като според вносителите причината той да не се движи е нежеланието на финансовото министерство.

На 9,2 млрд. лв. се равнява фискалният резерв към края на януари

Размерът на фискалния резерв към 31.01.2016 г. е 9,2 млрд. лв., в т.ч. 7,2 млрд. лв. депозити на фискалния резерв в БНБ и банки и 1,9...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика