МФВ е доволен от финансовата ни система, но предупреди за рискове

4147
МФВ е доволен от финансовата ни система, но предупреди за рискове
Снимка: Getty Images

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) обсъди и одобри "Оценката на стабилността на финансовата система в България", която е важна част от процедурите във връзка с Програмата за оценка на финансовия сектор в България (Financial Sector Assessment Programme – FSAP). Това е основният документ, който МВФ приема в рамките на тази програма, като в най-скоро време се очаква и Световната банка да приеме своята оценка за финансовия сектор в България. Това съобщиха днес от Министерство на финансите (МФ) и от Българска народна банка.

Финансовата система на България през последните години показа устойчивост на шокове, въпреки затварянето през 2014 г. на четвъртата по големина банка (бел. ред. - Корпоративна търговска банка, КТБ) в резултат на измами и вътрешни злоупотреби, се казва в прессъобщението на МВФ. Случаят с КТБ повдигна въпроси относно жизнеспособността и на други банки, някои от които претърпяха отлив на депозити, и порoди опасения във връзка с упражнявания от БНБ надзор. С цел възстановяване на доверието властите, освен искането за извършване на оценката по Програмата за оценка на финансовия сектор (FSAP), проведоха преглед на качеството на активите на банките и небанковите финансови институции, предприеха реформи в банковия надзор и въведоха нова функция по преструктуриране на кредитни институции. От МВФ изрично посочват, че въпреки предприетите мерки, за банковата система в България съществуват рискове, които са излезли наяве след стрес теста на активите в банковия сектор. Припомняме, че след завършване на стрес теста БНБ посочи, че три банки трябва да увеличат капиталовите си буфери - Първа инвестиционна банка (ПИБ) с 205.7 млн. лв., следвана от "Инвестбанк" с 33 млн. лв., и Търговска банка "Виктория" с 3 млн. лв. На 11 април тази година Първа инвестиционна банка оповести в доклада си за първото тримесечие, че е увеличила капиталовия си буфер съгласно препоръката на БНБ - с 206 млн. лева.

Димитър Радев ще е новият управител за България в МВФ

Министерският съвет определи управителя на Българската народна банка Димитър Радев за управител за България в Международния валутен фон...

Банковата система се стабилизира след затварянето на KTB през 2014 г., благодарение на започнатите реформи и наличието на значителни капиталови и ликвидни буфери. Прегледът на качеството на активите през 2016 г. осигури задълбочена оценка на практиките на банките за определяне на обезценките, качеството на кредитните данни, и процесите за оценка на обезпеченията. На ниво банкова система следва да бъдат намалени необслужваните кредити, посочват от МВФ, като специалистите обръщат внимание, че в България нивото е 13,7% от всички кредити към юни 2016 година, докато средното за ЕС е 5,5%!

Постигнат е напредък в укрепването на банковия надзор след оценката през 2015 г. на съответствието на надзорните практики на БНБ с Базелските основни принципи, но са необходими още действия и ресурси. Рамката за управление на кризи в банковия сектор е изградена на здрава основа, но предстоят още важни стъпки, включително одобряването на плановете за преструктуриране на системно важни местни банки и разработването на инструменти за осигуряване на възможност за ликвидна подкрепа от страна на централната банка, се казва още в прессъобщението на МВФ. Експертите от фонда посочват, че има опасение, от практична гледна точка, че в случай на нужда няма да е готов навреме орган за предоставяне на спешна ликвидна помощ.

От МФ разясняват, че МВФ дава независима, всеобхватна и задълбочена оценка на текущото състояние на финансовата система на страната и извършеното от регулаторните институции, в частност Българската народна банка (БНБ), през последните две години. Изводите и препоръките от оценката идват в края на важен етап от изпълнението на мерките за реформиране и развитие на банковия надзор и изграждането на рамка за управление на кризи в банковия сектор, и очертават насоки за последващи действия в съответните области.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика