Милен Велчев: Предизборните социални харчове, не носят добри резултати за авторите им

2290
Милен Велчев: Предизборните социални харчове, не носят добри резултати за авторите им
Снимка: БГНЕС

Всеки бюджет може да бъде критикуван. Просто той толкова всеобхватно регулира държавата всяка година, че кусури могат да му се намерят. Аз имам редица критики към Бюжет 2021 сред тях не е например това, че се предлага рекордно голям дефицит, защото всички знаем, че и европейските страни и всички други развити държави планират извънредни разходи. В частност ЕК и ЕС са взели решение да не се прилагат правилата за дефицит под 3% по време на пандемията, но при условие, че надвишението им идва от антипандемични мерки. Това каза пред btv бившият финансов министър Милен Велчев часове преди проекторамката да бъде разгледана от НСТС. Припомняме, че Кирил Ананиев е бил зам.-финансов министър на Велчев.

Той не се съгласи с критиките към проектобюджета, че най-големите харчове от него ще отидат в нереформирани сектори. Забележка отправена от Николай Василев.

Има основание бюджетът да бъде наречен "предизборен бюджет" и не "антипандемичен", смята Велчев, но "от друга страна опитът от последните години показва, че такива предизборни социални харчове не носят резултати". Велчев припомни непредвиденото увеличаване на пенсиите от Иван Костов, както и си призна опита на Тройната коалиция, в който участваше и самият той. "Нека напомня примера на правителството на Иван Костов, което увеличи непланирано с 20% в последната година на управлението си пенсиите. Това съвсем не доведе до добри резултати за него. Подобен беше опитът на правителството на Тройната коалиция", каза той.
Не завиждам на следващия финансов министър, защото той ще трябва да предложи редица непопулярни мерки за излизане от една такава дългова спирала, продължи бившият финансов министър.

Христо Иванов: "Бюджет 2021" на Борисов - "след мен и потоп"

След мен и потоп - така определя проектобюджет 2021 лидерът на "Да, България" Христо Иванов в пост, публикуван във Facebook профила му....

Икономист: Следващото правителство ще e с дупка в бюджета от минимум 16,6 млрд. лв.

Това, което ме притеснява в този бюджет е ударението върху социалните разходи, и то не толкова тези, свързани с преодоляване на пандемията, колкото залагането с една степен по-високи разходи за години напред. Говоря за увеличението на пенсиите - ниските с до 20%, защото предстои да видим до колко това е устойчиво и какви мини ще заложи за следващото правителство, което и да е то, категоричен беше той.

Такава голяма система (бел.ред. пенсионната) трудно може да бъде взривена с едно отделно действие, но начинът, по който се предлага това, търпи значителни критики. Например, това че по-високите пенсии се увеличават с много по-малък процент от по-ниските - това води до дългосрочно разрушаване на стимулите за пълноценно участие на по-младите в осигурителната система на страната, подчерта Велчев.

Социалната политика и социалните помощи са предназначени за нуждаещите се. Аз няма да поискам детските надбавки от 40лв. за сина ми. Много хора са в моята позиция и няма да оценят този огромен разход, който държавата ще нарпави. И въпреки че правителството подчертава, че това е временна мярка, аз лично нямам основание да очаквам, че което и да е правителство след това, ще има политическите сили да устои на исканията за удължване на мярката във времето, каза още Велчев.
Увеличаването на заплатите в публичния сектор не бива да изпреварва ръста на заплатите в частния сектор, защото по този начин се източват живителни сили от частния сектор, на който разчитаме да повдигне икономиката и да ни извади от кризата, заяви още бившият финансов министър.
Мярката 60/40 продължава да действа, но тя помага на тези, които все пак имат перспективи да оцелеят. Друг въпрос е как се администрира тази мярка, защото само няколко стотин милиона са похарчени от началото на пандемията за нея, а очакванията бяха за повече от милиард. Което показва, че фирмите или нямат доверие на правителството за мярката, или административните изисквания към тях са толкова високи, че те не могат да им отговорят, коментира Велчев.

Според него ново затваряне на бизнесите няма да доведе до нищо блестящо, „но трябва да гледаме и от добрата страна на монетата. Когато излезем от кризата, ще има възможност за нови инвестиции в по-перспективни отрасли“. Сред отраслите на икономиката на бъдещето той определя зелена енергетика, производство на електромобили и всичко, което е свързано с информационни технологии.

Петър Чобанов: "Бюджет 2021" е раздаване на калпак

Трудно можем да наречем Бюджет 2021 "антикризисен бюджет". По – скоро е бюджет, при който виждаме едно раздаване на калпак. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика