X
 
 

Милиони от тол таксите в България ще отиват в кипърска офшорка?

6859 6
photo of Милиони от тол таксите в България ще отиват в кипърска офшорка?
Снимка: iStock
Компанията "Телетол" АД, която е била собственост на кипърска офшорка и стартъп, стана втория национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Досега единственият доставчик на услугата беше "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД, пише Mediapool.

Договорът между Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и специално регистрираното през февруари тази година акционерно дружество "Телетол" е подписан на 14 май, съобщиха от Националното тол управление.

Яростни критики и предупреждения, че тол системата ще оскъпи неимоверно всички стоки

Категорично очакваме хаос с тол системата. По договор трябва да има шестмесечен тестов период, а го няма и ще стане както с електроннит...

Новината дойде в деня, в който транспортният бранш се оплака от липсата на информация как ще работи тол системата за автомобилите над 3.5 тона, която влиза в сила от 16 август. От днес пък започват тестовете на тол системата чрез симулации.

Договорът с "Телетол"

В 10-дневен срок от подписване на договора, "Телетол" трябва да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси, за да започне дейност по предоставянето на услугите, е посочено в съобщението. Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила.

Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост, посочват от Националното тол управление.

От пътната агенция и тол управлението не казват каква е комисионната, която ще получава доставчикът от тол таксите и продадените електронни винетки. Съгласно нормативните документи максималната комисионна е 7%. Толкова например прибира "Интелигентни Трафик Системи". Плановете на правителството са от платеното преминаване по пътищата да влизат над 1 млрд. лв. годишно. При подобни приходи комисионната е над 70 млн. лв.

Част от пътищата в обхвата на ТОЛ системата ще бъдат без такса, успокоява Аврамова

"На този етап е планирано само 50% от републиканската пътна мрежа, което е 10 800 км, да бъде включена в обхвата на ТОЛ системата. Част...

Кой стои зад "Телетол"?

"Телетол" АД е създадено на 22 февруари 2019 г. с капитал от 50 000 лв. То разрабова, внедрява и управлява софтуер, услуги и системи за електронно отчитане и събиране на пътни такси, и предоставя технически решения за цялостната инфраструктура. Акционери в дружеството са "Нованор" (70%) и "Инфосистемс интернешънъл" ЕАД (30%).

"Нованор" е стартъп компания, която възниква с помощта на фонда "Илевън". Софтуерната компания развива и представя на пазара платформи за интелигентни транспортни решения. Работят както за частния, така и за държавния и общински сектор.

Собственици на компанията са Лиляна Деянова и Мартин Димитров. Двамата бяха ангажирани и с разработването на мобилното приложение LIMA на пътната агенция, което дава актуална информация за пътната обстановка в страната. Имат и разработено приложение CIVI, чрез което оказват натиск върху общините да си вършат работата. Реализирали са и пътни проекти в американския щат Мичиган, в който отново чрез мобилно приложение замерват неравностите по пътя. Работят и по други проекти в САЩ.

Лиляна Деянова е председател на съвета на директорите на "Телетол" АД, а Мартин Димитров представлява дружеството, според Търговския регистър. 

С колко ще поскъпнат храните заради тол таксите?

Хранителните стоки ще поскъпнат средно с 2% след въвеждането на толтаксите от 16 август, стана ясно по време на пресконференция на реги...

"Инфосистемс интернешънъл" е собственост на "Информикс груп", която първоначално е собственост на кипърската офшорка "МГ Октагон инвестмънтс". Офшорката е собственик на фирми, печелили обществени поръчки като например доставка на електронните табла по спирките в София и за събиране на таксите от синята зона на София със SMS.

В края на 2015 година "МГ Октагон Инвестмънс" е продала дяловете си на Милена Бойкова Крумова, показва справка в Търговския регистър. Дружеството обаче продължава да се представлява от Калоян Бойков Крумов, който представляваше офшорната компания у нас. Той е представител и в новото "Телетол".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  аз ли съм идиот,или някой ме прави на такъв.пътища направени от нашият мизерен недоимък,се дават на няккакъв неизвестен субект да печели от тях,това държава ли е,това власт ли е.тия сами си ритат столчето.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  С наближаването на изборите в сайта започна масово триене на „политически некоректни” коментари.Броячите под статиите ги показват,а коментари йок.Браво!
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  ИДЕАЛНО. ПАРИ ЗА АБИТУРЕНСКИ БАЛОВЕ ВСЯКА ВЕЧЕР ТРЯБВА ВИНАГИ ДА СЕ СКАТАВАТ. Я , в Кипър , я в Малдиви.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Изобщо няма да отидат в Кипър. ЛиЛана е попдставено лице на Васил Божков, а офшорката е с краен собственик ББ.
  : 1 !
 • Македонецъ 1.2 Македонецъ преди 5 месеца Профил на трол?
  Е , повече от логично . Няма да отидат в мойте сметки дето са или закрити или са на минус. И сега борбата е защо на борисов , а не при нинова. Опа или при кънев. Щото десните отп*д*ци изкарват сега една ИСТИНА ЗА ЕДИННОСТА НА герб*Антибсп разделени по икономически интереси плюс туркофилите либерасти от дпс , но в този кюп са и десните. ВСИЧКИ ОТ КЛИКАТА СА ЕДНО ВРАГОВЕ НА НАРОДА.
  : 1 !
Последно в Актуално