X
 
 

Мината в Крумовград е сред най-модерните в света

8807 0
photo of Мината в Крумовград е сред най-модерните в света
Снимка: Александър Македонски/Actualno.com
Рудникът "Ада тепе" в Крумовград е първата нова мина в България за последните 4 десетилетия, а откриването му бе едно от най-значимите събития у нас напоследък.

За да научи повече за реализирането на този многомилионен амбициозен проект, който съживява района, а до голяма степен и българското минно дело, екипът на Actualno.com се срещна с изпълнителния директор и президент на "Дънди Прешъс Металс" - Рик Хаус.

Хаус разказва за осъществяването на инвестицията в Крумовград, за развитието на местната общност и за стремежа на "Дънди Прешъс Металс" да изгражда местната икономика, без да влияе негативно върху околната среда.

Господин Хаус, какво се промени за последните 15 години, в които "Дънди Прешъс Металс" оперира в България?

България много се промени. Когато дойдохме през 2003 г., държавата беше по-несигурна. Страната преживяваше преход от различна политическа система към демокрация. В такива моменти винаги има несигурност. Видяхме страна, която преминава през сериозни промени. Имаше политическа нестабилност, не беше сигурно в каква посока ще продължи да се развива страната.

Канадската компания вижда ГЕРБ и премиера Борисов като основни гаранти за добрата бизнес среда у нас 

Това рязко се промени през 2007 г., когато България стана член на Европейския съюз. По всичко личеше, че предстои политическа стабилност. След 2007 г. държавата е управлявана основно от ГЕРБ – очевидно продемократична и проевропейска партия. Това е партия, която се опитва да привлича чуждестранни инвестиции и да развие икономиката на страната. Тази политическа стабилност направи нещата много по-лесни за развитие на бизнес средата.

Докато течеше хармонизирането на българското законодателство с европейското, ситуацията беше по-несигурна. Към момента, в който подадохме документи за разрешително за мината в Крумовград, процесът на хармонизация вече беше приключил и всичко се случи много по-лесно.

През последните години виждаме не само политическа стабилност, но и добро управление по отношение на регулациите и законите за чуждите инвестиции. Така че за 15 години виждаме много голям прогрес.

Има ли някаква символика в това, че компания, използваща най-модерни технологии, възражда един от най-старите златни рудници в Европа?

Да, символично е. Нашата компанията винаги се е стремила да инвестира в нови технологии. Прилагайки най-добрите практики, се стараем се процесите ни да са на световно ниво, да са максимално безопасни и отговорни към природата, високопроизводителни и ефективни, и разбира се с минимални разходи. Искаме всички, които работят за нас да са креативни и иновативни и работата ни да е на световно ниво.

Рудникът в Крумовград е образец за най-съвременните технологии в минното дело

Обектът ни тук не се различава от останалите в това отношение. Искахме той е отговаря на най-добрите световни практики в иновационен и технологичен аспект, за да превърнем рудника в Крумовград в най-безопасната, ефективна и природосъобразна мина, която притежаваме. Това е едно от най-модерните минни съоръжения в света.

Кои бяха най-големите предизвикателства при реализирането на проекта в Крумовград?

Най-трудно беше в началото, когато трябваше да представим проекта пред местната общност и да получим нейната подкрепа. Имаше неразбиране по отношение на тревогите и нуждите на местните хора, а от тяхна страна липсваше разбиране за технологиите в минното дело и рисковете. Беше несигурно и в първите дни липсваше доверието между местните хора и компанията.

Отне ни време да изградим това доверие, да разберем притесненията на местните хора и да намерим точната формула да разсеем тези тревоги. Беше нужно да извървим този труден път, за да стигнем до момента, в който те да разберат, да подкрепят и да пожелаят този проект да се случи при тях.

Започнахме подготовката за проекта през 2005 г. и ни отне почти 10 години да получим необходимите разрешителни. 10 години е много време за получаване на концесия и разрешително за добивните дейности. Това беше трудната част.

Сега е много по-лесно, защото местната общност подкрепя проекта, а ние взехме предвид тревогите на тукашните хора. Вече усещаме подкрепата и желанието на общността този проект да е успешен. Сега се чувстваме като партньори.

Бизнесът в България все по-трудно намира нужните кадри. Трудно ли открихте подходящите за вашия проект хора и как ги "спечелихте" да станат ваши служители?

Това важи за целия свят – трудно се намират подходящите хора. Но точно тук имахме много кандидати за позициите ни. За почти всяка длъжност имахме по 20-30 кандидата, така че нямахме проблем с избирането на правилните хора.

Висококвалифицираните кадри, обучените хора понякога наистина се намират трудно или направо липсват. Репутацията ни в страната обаче е много добра, заради което дори и най-добрите зрелостници и студенти искат да работят при нас. В това отношение определено сме късметлии, защото нямаме проблем с привличането на служители тук.

Някои дори се връщат от чужбина, за да работят в предприятието край Крумовград. Какво ги кара да предприемат тази стъпка?

Повечето хора предпочитат да си бъдат у дома. Обикновено напускат, когато не могат да си намерят работа. Доколкото знам, 50 човека се върнаха обратно в Крумовград, за да работят за компанията. Не направихме нищо по-различно от това да им дадем възможност да се върнат и да работят на относително добре платени позиции. Това е, което ги връща тук – желанието да бъдат у дома и близките си и добре платената работа.

"Дънди Прешъс" прилага едни от най-съвременните технологии при добива и флотацията на златото. Какви качества трябва да имат работниците ви, за да работят успешно с тях?

В повечето случаи можем да обучим хората, без значение какви знания имат за работата ни. По-важно е отношението им, желанието им да се учат, както и да работят в екип с други хора. Искаме хора с такава нагласа, а ние ще ги научим как да работят.

Работниците в предприятието са доволни от добрите трудови условия и високите заплати 

Когато започнахме да наемаме хора, се появиха много кандидати с опит и познания в минното дело и технологиите, които използваме. Няколко месеца по-късно установихме, че хората се учат изключително бързо, усвояват специфични технически умения и вече са много добри в работата си. Търсим хора с правилната нагласа, на които им се работи.

"Дънди" се придържа към най-високите екологични стандарти при преработката и управлението на отпадъците. Колко е важно устойчивото развитие за съвременния минен бизнес?

Това се превърна в най-важното нещо за световната минна индустрия. Но то важи и за всяка компания днес. Трябва да се стремим да не допринасяме за климатичните промени, да не създаваме негативни ефекти върху околната среда, да не вредим на растенията и биоразнообразието.

Устойчивостта днес означава да работим по начин, по който да не влияем негативно на околната среда и хората, а в същото време да осигуряваме благополучие на местните хора, но не с цената на унищожаване на природата. Това е устойчивостта за мен, това е и целта на компанията ни.

Предприятието на "Ада тепе" отговаря на най-високите екоизисквания, стремейки се да щади природата

"Дънди Прешъс Металс" ще има голям принос и за местния бизнес. Кога смятате да стартирате подготвяния фонд от 5 млн. долара за малки и средни предприятия?

Вече започнахме, още през тази година ще отпуснем 1 млн. долара на местни малки и средни фирми. Процесът по кандидатстване е отворен и вече получаваме първите заявки. По-късно ще подберем най-подходящите бизнес инициативи и ще отпуснем необходимите средства.

Ежегодно ще отпускаме по 1 млн. долара и ще избираме нова група от бизнеси. Това ще бъде процесът, който ще се повтаря през следващите 5 години.

Предвиждате ли други инициативи в полза на местната общност?

Да, работим с общината, за да уточним приоритетните проекти за тях, без значение дали става дума за здравеопазване, образование, инфраструктура, спорт, обществени или културни събития.

Отворени сме да помогнем на всички местни общности, дори и на по-малките села, за да подкрепим такива проекти. Всяка година имаме определен бюджет, който се изразходва именно за такива проекти и каузи. През тази година работим по 2 големи проекта с община Крумовград – единият е свързан с болницата, а другият – с музея.

 

Интервю на Илия Лазаров

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

Последно в Актуално