Московски: Автобусите ще бъдат задължени да имат видеорегистратори

1904
Московски: Автобусите ще бъдат задължени да имат видеорегистратори
Снимка: БГНЕС

Предстои да бъдат положени сериозни усилия да се преборим с инцидентите по пътищата. Предвижда се на първо място превозните средства, бусове или автобуси, които извършват обществен превоз, да бъдат задължени да се снабдят с видеорегистратори, като видеокамерата ще обхваща целия външен периметър. Това каза министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски.

На второ място, по думите му, по-старите превозни средства, които нямат фабрично оборудване на колани, ще бъдат задължени да се оборудват.

Московски разпореди проверка след катастрофата с автобус до с. Микре

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди незабавна проверка по повод възникналия п...

И на трето място – предвижда се да бъдат ограничени по евростандарт годините на превозните средства, които извършват превоз, като се колебаят между Евро 3 и Евро 4, каза Московски пред bTV. По думите му евростандартът задължава това превозно средство да има минимум средства за безопасност.

Участъкът край Атия е доста рисков, допълни министърът по повод скорошния инцидент, при който там загина ученик. Той уточни, че преди 5 години е претърпял катастрофа именно в този участък и е запознат добре с него. „Бяхме ударени челно и шофьорът, който управляваше колата, е с два счупени крака, при мен ръката на четири места счупена, началникът на кабинета ми беше със счупени крака. Беше сериозен удар, бяхме обезопасени с колани, колите се движеха с 80 – 90 км в час, другата над 100 км в час".

Причината беше изпреварване на завой без добра видимост, поясни Московски.

Към момента основанието за удара с микробуса с пернишка регистрация и камиона край Микре е, че микробусът е тръгнал да изпреварва колона на неразрешено място без необходимата видимост, и е направил прави челен удар. При инцидента девет души загинаха, а други 18 бяха ранени при челен удар между пътнически микробус и товарен автомобил на пътя София – Варна.

Купуваме влакове без допълнителни пари от бюджета

БДЖ ще финансира покупката на нови влакове само с пари от капиталовия трансфер от 35 млн. лв. от държавата и средства от транспортната ...

Мерките не биха могли да помогнат, ако манталитетът на шофьорите е такъв, каза министърът. Той призова всички водачи да спазват правилата и да носят отговорност, че има и други хора на пътя.

Относно концесиите, министърът каза, че няма проблем да дебатира това с БСП. Като принцип концесиите са нормален инвестиционен икономически инструмент, допълни той.

14 концесии на транспортни инфраструктура са направени в техни мандати до 2009 г. Не мога в такъв кратък срок да направя това, което те са направили като концесии – БМФ, Българския речен флот и България Еър – три приватизации и 14 концесии - не мога да си представя, че ще извърша, вече съм трети мандат, заяви Московски.

Относно концесията на Летище София министърът съобщи, че имат подписан от преди 3 седмици консултантски договор консорциум със Световната банка и ЕБВР да актуализира, да добави две години несъществуващи в предните анализи. Това ще струва 500 000 лв. и има клауза, в която бъдещият концесионер е задължен да изплати процент от сделката към банката.

Проверяват сигурността на ВИП-а на летище София преди председателството

Тестват мерките за сигурност на ВИП-а на летище София непосредствено преди председателството. Това заяви министърът на транспорта Ивайл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com