Мотивите на КЗК за спиране на сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия изглеждат съмнителни

5577
Мотивите на КЗК за спиране на сделките за ЧЕЗ и Нова телевизия изглеждат съмнителни
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Само в рамките на 8 секунди вчера (19 юли), водената от Юлия Ненкова Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) оповести две решения, които създадоха сериозен трус. Първото – спиране на сделката по продажбата на активите на ЧЕЗ в България на компанията на прочулата се през пролетта Гинка Върбакова "Инерком България". Второто – спиране на продажбата на "Нова Броудкастинг груп", т.е. на всички медии под марката на Nova.

Сделката за ЧЕЗ

Кашата с ЧЕЗ е все по-голяма, Петкова заговори за фалшиви новини по адрес на президента

Виждам доста аргументи в решението на КЗК да спре сделката за ЧЕЗ, които могат да бъдат обезсилени в съда. Това заяви енергийният експе...

В сутрешния блок на bTV енергийният експерт проф. Атанас Тасев (бел. ред. - да не се бърка с ръководителя на научния екип от БАН, съставил доклада за АЕЦ "Белене") каза, че е много странно, че сделката се спира точно заради страх от концентрация на фотоволтаичния пазар. Припомняме, че КЗК посочи като причина за отказ да позволи сделката "хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи".

Внимателен прочит на решението от 29 страници на комисията показва, че според КЗК фотоволтаичният пазар в България през миналата година е бил от 1043 мегавата. Комисията се позвовава на Доклад за дейността на КЕВР, а източникът на информация е Електроенергийният системен оператор (ЕСО). Пак според същите данни, "Инерком България" притежава 6 фотоволтаични централи (бел. ред. - само в Българската фотоволтаична асоциация членуват 400 централи!) - "Улер 2009", "Еко-Строй Инженеринг", "Евро Бетон", "Диана Хънт", "Риал Стейтс" и "Риал Стейтс 2". По информация на Actualno.com според данни на самата компания общата мощност на тези централи е 21,348 мегавата по данни на ЕСО. ЧЕЗ пък има една фотоволтаична централа - "Фри Енерджи Проджект Орешец" ЕАД, която е с мощност "под 5 мегавата" - КЗК го казва в решението си! Според ЕСО става въпрос за 4,879 мегавата.

В решението на КЗК пише и друго – в Методиката за определяне положението на предприятията на съответния пазар Комисията е приела, че общ пазарен дял под 15% на предприятията-участници на съответния пазар (ако участниците са конкуренти) не е притеснителен и презюмира, че в тези случаи операцията няма потенциал да възпрепятства съществено конкуренцията! Actualno.com не претендира да има редакционен екип, съставен от математически гении, но 26 мегавата спрямо 1043 мегавата мощност със сигурност попада в рамките на под 15% дял!

Спряната сделка за ЧЕЗ, естествено, предизвика коментари и в Чехия. Вестник "Лидове новини", който е собственик на чешкия премиер Андрей Бабиш, излезе с коментар, че българският кошмар на ЧЕЗ няма край и че Бабиш силно се е противопоставял на продажбата на активите в България точно на „Инерком“. А проф. Тасев коментира, че предвид решението на КЗК, може да се извади извод, че Комисията създава прецедент в практиката си – след като явно толкова малък общ дял на фотоволтаичния пазар е проблем, то следващият кандидат следва да е с още по-малки възможности във фотоволтаичната сфера!

КЗК с двоен удар - забрани продажбата на ЧЕЗ и на "Нова Броудкастинг груп"

В две отделни свои решения, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката за продажбата на българския бизнес на ЧЕЗ на "И...

Сделката за "Нова Броудкастинг груп"

Освен факта, че КЗК обяви решението за "Нова Броудкастинг груп" само 8 секунди след това за ЧЕЗ, има и други любопитни моменти.

Според КЗК продажбата на "Нова Броудкастинг груп" може да да доведе до "съществена промяна в условията и цените на Нова в посока ощетяване на крайния потребител", като Комисията напомня, че "пазарното присъствие на предоставянето на медийни услуги пряко влияе и на пазара на рекламата". "Значителният брой средства за масова информация, с които ще разполага обединената група, ще ѝ даде съществено предимство пред останалите участници, предоставящи медийни услуги", пише още КЗК, визирайки как ще се смени собствеността върху "Нова Броудкастинг груп" и нейните дъщерни дружества "Нет Инфо" АД и "Агенция Ева" ООД и това щяло да окаже влияние върху дейността им. Наблягаме на факта, че се сменя собственост, а няма сливане с друга или други медии.

Тези страхове на КЗК са толкова учудващи, колкото учудващо е, че Валентин Радев успя да стане министър – не от гледна точка "българска действителност", а от гледна точка "Вселенски разум". Защото КЗК не казва какво е по-различно сега на поведението на пазара на "Нова Броудкастинг груп" и нейните дъщерни дружества "Нет Инфо" и "Агенция Ева". Че няма разлика подсказва подадена в КЗК жалба от компанията EasyAds – заради комбинирана рекламна отстъпка на "Нова Броудкастинг груп" и "НетИнфо", с която се привличат рекламодатели. "Имаме опасения, че последните биха рекламирали онлайн само за да получат отстъпка в телевизионна реклама", казва EasyAds, а има и още една жалба за комбинираната рекламна отстъпка, внесена в КЗК.

Компания за интернет реклама се жалва от господстващо положение на NOVA и НетИнфо

Компанията за интернет реклама и маркетинг EasyAds е изпратила становище до Комисията за​ защита на конкуренцията (КЗК) във връзка с п...

Продажбите на активите на ЧЕЗ и на "Нова Броудкастинг груп" едва ли са нещо, което няма да се случи. Но въпросите кога и по-важно - КОЙ, остават и само бъдещето със сигурност ще покаже.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика