X
 
 

МРРБ е инвестирало над 75 млн. лв. във ВиК мрежите за 4 години

316 0
photo of МРРБ е инвестирало над 75 млн. лв. във ВиК мрежите за 4 години
Снимка: Pixabay
Министерството на регионалното развитие и благоустройството е инвестирало над 75 млн. лв. във ВиК инфраструктура през последните 4 години. За същия период самите ВиК оператори са реинвестирали над 332 млн. лв., става ясно от отговори на депутатски въпроси на регионалния министър Петя Аврамова, цитирана от МРРБ.

До края на 2020 г. предстои в сектора да бъдат инвестирани нови 1.3 млрд. лв. през оперативна програма “Околна среда 2014-2020“ за изграждане на пречиствателни станции, както и за реконструкция на съществуващи и построяване на нови водопроводи и съоръжения. Обектите и подобектите са над 350.

От МРРБ оправдаха вдигането на цената на водата с необходимост от инвестиции

"Нужни са пречиствателна станция, добра водопроводна и канализационна мрежа. За да има такава, трябва да се осигурят средства. а те ням...

По оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ са построени 51 пречиствателни станции и над 2500 км ВиК мрежа.

За първи път в последните години ВиК отрасълът е изведен до един от основните приоритети в страната, след като в предишните почти 30 години в него не са правени никакви инвестиции, освен за аварийни ремонти.

Водопроводните и канализационните мрежи на територията на страната са с дължина над 90 000 км, като за привеждането им в добро експлоатационно състояние е необходим огромен финансов ресурс. За сравнение – републиканската пътна мрежа в България, която се поддържа от Агенция „Пътна инфраструктура“, е с дължина около 20 000 км.

Европейското финансиране е от ключово значение за ВиК сектора, който работи в условията на регулиран пазар, не може сам да определя цените си и не печели достатъчно. Отрасълът се финансира и от държавата, общините, самите ВиК дружества, както и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС).

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители