МС: Административната тежест за бизнеса е намаляла с 14,6 млн. лв. на година

3633
МС: Административната тежест за бизнеса е намаляла с 14,6 млн. лв. на година
Снимка: БГНЕС

Правителството прие отчет към 30 юни 2015 г. за изпълнението на Трети план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса с 30% от избрано законодателство за периода 2015-2017 г. и на неизпълнените мерки от Първи и Втори план, съобщиха от правителствената информационна служба.

Третият план за действие съдържа 129 мерки за намаляване на административната тежест, разпределени в следните групи: намаляване на срока на услугите; опростяване на процедурата и отпадане на изискуеми документи; разработване на инструкции и образци на документи и публикуването им на интернет страниците на съответните институции; подаване на документи по електронен път; обмен на информация между институциите по служебен път; разработване на стандартни дефиниции в законодателството.

Бъчварова: Работим усилено за равни заплати в държавната администрация

Търсим механизми за по-справедливи начини за оценка на професионалния стаж. Не подкрепяме политиката за дисбаланс, затова беше създаден...

В третия план за действие няма мерки с краен срок за изпълнение, затова в отчета е представен ходът на изпълнението на мерките в плана към 30 юни 2015 г. Обобщените резултати показват, че четири мерки са изпълнени преди приемането на плана на 27 май 2015 г., а пет от мерките, които са от компетентността на Министерството на земеделието и храните, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта, са изпълнени предсрочно. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла с 14,6 млн. лева годишно.

Сред най-важните изпълнени мерки са опростяването на процедурите и създаването на възможност за подаване на документи по електронен път в Министерството на земеделието и храните, внедряването на информационно-комуникационна система за взаимодействие на Агенцията по заетостта с частните трудови посредници, както и разработването на електронна услуга, позволяваща обмен на информация по служебен път между Национална агенция за приходите и други държавни институции за наличие или липса на данъчни задължения.

Отговорните институции са предприели действия и по отношение на неизпълнените мерки от първия и втория план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса, за които са приети нови срокове за изпълнение - до края на 2015 г. и 2016 г. /

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика