На ниво комисия: Одобрена е актуализацията на бюджета за 2020 година

2026
На ниво комисия: Одобрена е актуализацията на бюджета за 2020 година
Снимка: БГНЕС

С 13 гласа „за“, 6 „против“ и 1 „въздържал се“ Бюджетната комисия на парламента одобри предлаганата от правителството актуализация на държавния бюджет за 2020 година заради извънредното положение и кризата от коронавируса - на първо четене.

Параметрите на макрорамката ще бъдат променени като спадът възлезе на 2.9% от БВП или 3.5 млрд. лв. дефицит и ще се даде възможност за теглене на нов външен дълг в размер на 10 млрд. лв. Това бяха и най-критикуваните елементи от страна на опозицията.

Български депутат е болен от коронавирус

Първи български депутат се разболя от коронавирус. Новината съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева на извънреден брифинг. ...

Направеното предложение е без средносрочна рамка, което поставя под съмнение всички предложени изчисления, противопостави се Румен Гечев от БСП. Той е категоричен, че заложеният дефицит от 3.5 млрд лв. ще бъде много по-голям. Той изрази недоумение защо новия заем да е от 10 млрд лв., при положение, че правителството твърди, че фискалният резерв е от 10 млрд., като от тях 4.5 млрд. лв са неприкосновени. "Смисълът на фискалния резерв е точно такъв – в криза ако има да се ползва, ако не - да се емитира дълг или комбинация от двете. Вие предлагате да отидем само на дълг от 10 млрд. по каква причина?", попита той финансовия министър и го упрекна, че не се отзова на настояванията на опозицията да дойде в парламента и да каже къде е този фискален резерв.

"Предлагате ни да имаме отрицателна доходност по фискалния резерв, а да плащаме лихви. Каква е причината да не се пипа фискалния резерв", продължи да пита Гечев и изрази подозрения, че управляващите искат да запазят резерва, за да го раздават на техни кметове и общини.

Йордан Цонев от ДПС категорично подкрепи актуализацията и защити необходимостта от буфери в бюджета. "Единственото, по което можем да спорим с кабинета е дали тези стъпки са достатъчни",посочи той и заяви: "Ние от ДПС смятаме, че на този етап са достатъчни като първа стъпка, но сме убедени, че в зависимост от срока на кризата, ще трябва да се добавят периодично нови мерки".

В хода на дебата от Обединените патриоти също подкрепиха предлаганата актуализация.

Горанов: Ако има повече от 3 месеца епидемия, добри времена може да чакаме чак в края на 2021

Разработили сме 3 сценария за икономическото бъдеще. В прогнозата ни за актуализация на държавния бюджет разглеждаме най-негативния. То...

Дора Янкова от БСП алармира за затрудненото положение на общините и настоя да се предвидят механизми за рисково финансиране на предприемачеството, за да се спаси стопанството на страната.

"Ние сме съвсем отскоро в извънредно положение. Възможността за сериозен ликвиден буфер – трябва да я има, трябва да има възможност правителството да има гъвкавост, с която да може да реагира, ако може за часове", подчерта в защита на актуализацията председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика