На първо четене: GPS за дървесината - след две години, камери - след една

18596
На първо четене: GPS за дървесината - след две години, камери - след една
Снимка: Thinkstock

Моторните превозни средства, превозващи дървесина, да бъдат снабдени с GPS устройства. Това реши на първо четене Народното събрание с изменения в Закона за горите.

GPS-ите обаче ще могат да се слагат най-рано от 2017 година! Причината – мярката трябва да бъде нотифицирана пред Европейския съюз. А чак за началото на следващата година е предвидено да се сложи видеонаблюдение във всички обекти, в които постъпва и се преработва дървесина.

Вече има спешен телефон за сигнали за незаконна сеч

От днес, 6 юни, заработва постоянният център към телефон 112 за получаване на сигнали за различни нарушения в горите. Това съобщи мин...

Другите основни предложения за изменение на Закона за горите са следните:

- Въвежда се задължително планиране на всички горски територии, с изключение на тези, предоставени за нуждите на националната сигурност и отбраната, независимо от размера на имотите и от това чия собственост са те. Областните планове за развитие на горските територии ще се изготвят от търговци, вписани в Търговския регистър

- В подзаконов нормативен акт ще се разпишат изисквания за провеждане на сеч в защитени горски територии. Увеличава се минималната разрешена възраст за провеждане на възобновителните сечи. Премахва се санитарното прочистване и се делят сечите на санитарни и принудителни.

- Въвежда се забрана за добив на дървесина през тъмната част на денонощието. Изказан беше аргумент, че може да възникнат спорове какво представлява „тъмната част на денонощието”.

Заплахите срещу горските инспектори във Велико Търново стават зловещи

В Регионална дирекция по горите към Велико Търново се получи отново заплаха срещу служител на дирекцията. Некролог на името на Илиян Не...

- Служителите от държавните горски предприятия ще могат да издават актове за незаконна сеч както на територията на цялото предприятие, така и извън работно време. Служителите, назначени за опазване на общинските гори, също ще могат да извършват проверки и да издават актове за нарушения на територията на съответната или съседни общини.

- За лесовъд – ще има изпит за хора със средно образование, които искат да са частни лесовъди. Също изпит ще има и при хора с прекратена регистрация за лесовъдство.

- При особено тежко нарушение, регистрацията на търговци с дървесина и на лесовъди да бъде отменяна още след първото констатирано нарушение.

Припомняме, че на четвърти март тази година беше въведен мораториум за износ на дървесина. Той беше със срок от три месеца т.е. изтече през миналата седмица, но още в края на миналата седмица заместник-министърът на земеделието Георги Костов заяви, че забраната остава в сила, докато не бъде гласуван новият Закон за горите. Сега предстои внасяне на предложения на за нови промени между първо и второ четене. Едно от предложенията ще е на Велизар Енчев - да се отдели Изпълнителна агенция за горите (ИАГ) от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

БСП с революционни промени за горите - реален мораториум и следене на дървесина

Нови поправки в Закона за горите бяха официално внесени от БСП. Законопроектът вече е качен на сайта на Народното събрание. Прави впеч...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика