Надграждат редовно бъркащата система за обществени поръчки с хардуер и софтуер за 5,4 млн. лева

1937
Надграждат редовно бъркащата система за обществени поръчки с хардуер и софтуер за 5,4 млн. лева
Снимка: iStock

Непрекъснато бъркащата Централизираната автоматизирана информационна система за електронни обществени поръчки (ЦАИС ЕОП) ще бъде надградена със софтуер и хардуер на стойност близо 5,4 млн. лева.

С тази цел правителството одобри вътрешнокомпенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на Министерството на финансите за 2021 г.

Чрез вътрешно преструктуриране се осигурява допълнителен финансов ресурс по бюджета на Агенцията по обществени поръчки за 2021 г. в размер на 5 357 000 лв.

Средствата са предназначени за надграждане на съществуващата архитектура на Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП) - за доставка на ново хардуерно (вкл. комуникационно) и софтуерно (вкл. базово) оборудване. Целта е все по-ефективно протичане на процеса по електронно възлагане на обществени поръчки в страната, се сочи в прессъобщението на МС.

Справка в ЦАИС ЕОП сочи, че на 4-ти февруари тази година между държавната компания„Информационно обслужване“ АД в качеството й на възложител и „Ифелоус“ ООД е сключен договор именно с предмет „Доставка на ново хардуерно (вкл. комуникационно) и софтуерно (вкл. базово) оборудване за целите на оптимизацията на архитектурата на ЦАИС ЕОП за нуждите на Агенция по обществени поръчки“. Той обаче е на стойност 4 714 826 с ДДС.     

Припомняме, че основният договор за създаването на ЦАИС ЕОП е за 4 795 200 лева без ДДС. Подписан е през декември 2017-та.

Нейни създатели са няколко фирми, обединени в „Консорциум ЕОП“ - държавната „Информационно обслужване“ АД и частните „Сирма Солюшънс“ АД, „Негометрикс България“ ЕООД, „Скейл Фокус“ АД,„Адвокатско дружество Събев и съдружници“.

Възложител е самата Агенция за обществени поръчки, а финансите са осигурени от Оперативна програма „Добро управление“.  

Почти две години по-късно – ноември 2019-та, договорът е увеличен на 6 329 200 лв. Месец по-късно – декември същата година, той е вече набъбнал на 6 629 200 лева.

През февруари миналата година стойността му нараства на 7 179 200 лв. Общата сума с данък добавена стойност, или поне на тази досега, възлиза на 8,6 млн. лева.

До този момент проектът за изграждане и внедряване на системата за електронни обществени поръчки не е отчетен като приключил.

Междувременно правителството прие промени в Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки (ППЗОП).

Основната част от тях са свързани с използването на националната платформа за електронно възлагане.

С цел предотвратяване на грешки в практиката са прецизирани разпоредбите, уреждащи подписването, криптирането и съхраняването на заявленията за участие и офертите до отварянето им в платформата, включително и броенето на сроковете.

С подписването на заявление или оферта от лице с представителна власт по закон или по пълномощие ще се считат за подписани всички документи, които съдържат волеизявление на това лице и ще се потвърждава верността на документите, които не са представени в оригинал.

Поради установено в практиката несъответствие е направена и промяна, свързана с публичното оповестяване на подадените единични цени.

(Твърде често в ЦАИС ЕОП като резултат от договарянето се отразява единичната цена, вместо общата стойност на договора. Проблемът изобщо не може да се квалифицира като незначителен, тъй като при статистиките се получава изкривена информация. Напълно некоректни биха били анализите при опит за обобщение на сумите за определен период, които е договорил публичен възложител, или тези, които изпълнител е получил във вид на обществени поръчки)

Уточнено е, че кандидатите и участниците не могат да се позовават на конфиденциалност по отношение на ценовото предложение, както и на единичните цени, които го формират.

Променени са условията и редът за включване в списъка на външни експерти, които възложителите могат да използват при подготовката и възлагането на поръчките, като то ще се извършва и поддържа изцяло чрез функционалностите на платформата. Предвид въвеждане на данните лично от експертите, организациите и сдруженията ще могат да предоставят само препоръки за конкретен експерт от списъка, но не и да отправят предложения за включване в него.

Изменени са и правилата за осъществяване на външен предварителен контрол от АОП - обменът на документи между възложителите и АОП ще се осъществява чрез платформата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика