Найденов: Хлабът няма да поскъпва

4282
Найденов: Хлабът няма да поскъпва

Очаква  се движение на изкупните цени на житото нагоре, но няма да е такъв скок, че да вдигне цената на хляба. Това прогнозира земеделският министър Мирослав Найденов, който преди жътва се срещна със зърнопроизводители в уникалния музей с изба в село Белоградец, община Ветрино, предаде Стандрат нюз.

Той посочи, че се очаква по-ниска реколта в Русия и Казахстан, като този дефицит ще повиши цената на пшеницата. Фермерите в България имат предимството, че жънат  първи в региона пшеницата и когато я приберат в хамбарите могат да следят какво се случва на пазара. Страната ни е малък играч на световните борси, дава малко над 1 процент от световния добив и няма как да влияе, каза министър Найденов. Но това, че жънем първи, дава възможност на производителите да задържат житото и да следят цените. Дано пазарната конюнктура е такава, че да получат повече средства за вложения труд и инвестиции, пожела Найденов.

Той припомни, че 99.6% от производителите са получили субсидии - по 25 лева на декар, от които 22 лева европейски пари. Следващата година средствата от Брюксел ще бъдат повече, а националното допълнение ще зависи от разчетите за следващия бюджет.

Министрите на земеделието в ЕС имат консенсус в искането си пред ЕК за опростяване на правилата за финансиране, което се надяваме да стане в следващия програмен период 2014-2020 година, каза Найденов. Тогава България очаква по 830 млн. евро годишно за директно субсидиране и повече от 1,5 млн. лева за селските райони, тоест около 3 млрд. лева годишно за земеделие.

Категорично няма да ограничим ол инклузива според звездите, но не е нормално към леглова база с 1000 места да има помещение за изхранване на 30 човека, каза министърът. Проверките по морето продължават с пълна сила. Туризмът е от малкото неща, които дърпат българската икономика и ако го компрометираме с отровени деца, провалена ваканция, хората няма да идват. Българското Черноморие от една страна е спокойно, от друга страна-евтино, и това трябва да го използваме, каза още Мирослав Найденов.

Редактор: Ая Косарова

Хлябът е поевтинял

Хляб има и е поевтинял с около 0.5 процента. Това обяви председателят на Консултативния съвет по зърното Марияна Кукушева, след заседан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика